KAPELA MALISZOW - WIEJSKI DZÉZ

Wat is het fijn, nog eens wat te horen over Kapela Maliszow ! We hadden in de zomer van 2015 het genoegen compleet onverwacht met deze family band te mogen kennismaken en zeggen dat dat concert “enige indruk maakte”, is een understatement van jewelste. Eigenlijk waren we er naartoe getrokken om Rob Heron & the Tea Pad Orchestra te gaan bekijken, maar de familie Malisz pakte ons meer dan een beetje in.

De familie Malisz, dat zijn in dit geval vader Jan, zoon Kacper en dochter Zuzanna, een heus gezin, waarin muziek centraal staat. Jan’s vader was al muzikant en instrumentenbouwer en hij gaf de liefde voor beide kunsttakken door aan zijn zoon, die zich vandaag, met recht en reden “multi-instrumentalist” mag noemen, al speelt hij op deze plaat alleen accordeon en en cello. Op zijn beurt wist Jan zijn kinderen te besmetten met dat heerlijke virus en kijk, vandaag zijn ze er met hun tweede plaat, waarvan de “Djéz in de titel niks minder of meer is dan een fonetische weergave van de manier waarop Polen het over “jazz” hebben. De plaat heet dus voluit “Dorpsjazz” en die titel heeft de bedoeling in een alsmaar drukker wordende wereld, waarin dorpen opgevreten worden door steeds uitdijende steden, even stil te staan bij het leven, het werk en de muziek van de voorvaderen. We kunnen daarvan iets leren om onszelf in die evolutie staande te houden, zo luidt het uitgangspunt van de familie Malisz, die dat op een heerlijke manier naar muziek omzet: de liederen die vader Jan uitkoos en zingt, zijn traditionals of composities in traditionele stijl. Zoon-violist Kacper componeerde een viertal nieuwe stukken, waarin je, mede door het veel urbaner -lees “feller” klinkende spel van Kacper en zus Zuzanna -zij drumt op geheel eigen wijze op traditionele trommels- de botsing tussen de beide generaties kunt horen.

Dit is een plaat, waarop je dus de clash der generaties kunt horen, maar dan wel eentje, waarbij geen slachtoffers vallen: de jongeren tonen erg veel respect voor het traditionele materiaal en de oudere kijkt de evolutie monkelend aan, om die termen maar eens te gebruiken. Jong en oud vinden elkaar moeiteloos op deze plaat die, wat mij betreft, nooit voldoende lof kan krijgen: dit is een manier om traditionele folk, in casu mazurka’s en boerendansen, naar vandaag te vertalen, zoals we dat meer en vaker zouden willen horen. De zang en percussie van Zuzanna, de van jazz doordrenkte viool van Kacper en de rustige ervaring van papa Jan…dit is zo zalig om te horen, al begrijp ik niets van alles wat ze zingen. Dat de grote broer van Songlines deze plaat bij de beste elf van vorig jaar zette, kan ik dus absoluut begrijpen. Het zou mij ook gebeurd zijn, als ik ze even snel had gehad. Nu kwam ze net voor het jaareinde binnen en wordt het dus een vermelding in het laarlijstje van 2018. En nog dit: ze is prachtig uitgegeven.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Unzipped Fly Records
distr.: Xango