JOHN DUHAN – THE IRISHMAN’S FINEST COLLECTION

In de jaren ‘60 was Johnny Duhan op 15-jarige leeftijd de frontman van de Ierse popgroep ‘Granny’s Intentions’. Toen de band werd ontbonden, begon hij een solocarrière als folkzanger en songschrijver. Hij heeft een negental albums uitgebracht in de periode van 1996 tot 2015 en nu heeft John Duhan de verzamelplaat “The Irishman’s Finest Collection” uitgebracht met zeventien liedjes die hij zelf ooit heeft opgenomen of die door andere Ierse folkartiesten werden uitgebracht.

‘The Dubliners’ en de Ierse topsterren Christy Moore (broer van Luka Bloom) en Mary Black (zus van Frances Black) hebben in hun succesvolle zangcarrière liedjes van John Duhan opgenomen met “The Voyage” in de versie van Christy Moore als bekendste hitsong. De nu 67-jarige Duhan beleefde zijn kinderjaren in de Zuid-Ierse historische stad Limerick City. Als ode aan die stad schreef hij de song “Just Another Town” (zie video) waarmee dit album begint.

Het in 1987 door John Duhan gecomponeerde “The Voyage” is een traditional geworden in de versie van Christy Moore. Op vele Ierse bruiloftsfeesten wordt die versie als openingsdans gespeeld, omdat het lied gaat over hoe de liefde en de sterkte van een huwelijk en een solide familieleven kan helpen om allerlei in het leven opduikende problemen op te lossen.

Meerdere folkballads op deze verzamelaar zijn tijdloze en duurzame nummers die ook in de toekomst misschien nog eens op een coverversie door andere artiesten zullen kunnen rekenen. “After The Dream”, “Face The Night”, “Song Of The Bird”, “The Burning Word”, het door ‘The Dubliners’ gecoverde “Don’t Give Up Till It’s Over”, “To The Light”, “In Our Father’s Name” en “The River Returning” zijn doorheen de tijd echte ‘evergreens’ geworden.

De Ieren zijn altijd al cracks gebleken in het schrijven en vertolken van traditioneel klinkende folkliedjes en nu blijkt via de verzamelplaat “The Irishman’s Finest Collection” nog eens dat John Duhan de creatieve architect was achter veel van die songs, weliswaar bekend geworden in de coverversie van andere Ierse zangers en zangeressen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: ARC Music

video