CHRISTY DORAN - UNDERCURRENT Live at Theater Gütersloh

In de reeks European jazz legends is dit het veertiende deel, ditmaal gaat het om de Zwitserse jazzgitarist Christy Doran (1949), geboren in Dublin maar opgegroeid in Luzern. In de jaren ’70 richtte hij de jazz-rock-fusion groep OM op, vernoemd naar een lp van John Coltrane, hun lp met de Braziliaanse percussionist Dom Um Romano uit 1978 op het Japo label werd onlangs door Rolling Stone gekozen op de lijst van “100 greatest Jazz albums”. Doran’s roots lagen in de rockmuziek, in eerste instantie The Rolling Stones maar al gauw werd zijn idool Jimi Hendrix, in 1995 nam hij een Jimi Hendrix tribute album op, in 2005 volgde er een tweede op Double Moon Rec. Christy speelde in talloze bands en projecten op meer dan 60 lp’s/cd’s, variërend van zijn eigen groepen “New Bag” of “Bunter Hund” tot duetten met de Franse gitarist Noël Akchoté en gecomponeerde muziek zoals “144 Strings for a Broken Chord” voor een ensemble met 20 gitaren. Hij werkte samen met muzikanten als Ray Anderson, Carla Bley, Han Bennink, Tim Berne, Albert Mangelsdorf, Marty Ehrlich, Louis Sclavis, Jamaladeen Tacuma e.v.a.

“Sound Fountain” werd opgericht in 2014, met de Braziliaanse bassist Franco Fontanarrosa was Doran al langer bevriend, de Zwitserse drummer Lukas Mantel completeerde het trio. Hun muziek is een amalgaam van het muzikale gedachtegoed van Christy Doran met invloeden van Jazz tot Rock en van Ethno tot Avant Garde. Met al deze muzikale genres weten ze de mogelijkheden van het standaard gitaartrio flink op te rekken zoals goed te horen is in deze live opnamen.

Het openingsnummer “You’d never know you know” van Christy Doran zet onmiddelijk de toon van het album, glashelder gitaarspel met veel rock- en bluesinvloeden en jazzy bas en drums. In “For the kick of it” vliegt het tempo omhoog, ruige gitaarlicks over een staccato ritme van bas en drums. Het titelnummer “Undercurrent” geeft Doran alle ruimte voor zijn vaak onorthodoxe gitaartechnieken die hier veeleer geënt zijn op avant garde jazz dan rock als Hendrix. Lukas Mantel schreef “The Spanish Moment”, dit heeft niks van doen met “Spanish Castle Music” van Hendrix, maar het is een verstild klanklandschap als een soort van rustmoment voordat de poëtische rock miniatuur “Abstracción Felina” van Fontanarrosa aanvangt met zijn bijna hypnotiserende herhalingen.

Razendsnelle akkoorden middels grote vingervlugheid is het kenmerk van “Leakin’” van Mantel, Wes Montgomery met een turbo, knap. Het laatste nummer is wederom van Franco Fontanarrosa getiteld “Mystery Shopper”, drijvende kracht is hier de stuwende bas van de componist, het eindigt met een improvisatie tussen de drie musici met Doran in de rol van krolse kat, waarna het tempo zich weer richting sneltrein spoedt. Ik ken geen gitarist in de rock/pop wereld die zich kan meten met hetgeen Christy Doran hier ten gehore brengt en ook in de jazz is hij een buitenbeentje door zijn eigen rockachtige geluid. Afgesloten wordt met het gebruikelijke interview in deze serie door Götz Bühler waarin zijn volle agenda met optredens wordt doorgenomen en dat ondanks het feit dat hij als jazz professor inmiddels met pensioen is. Een aanrader en niet alleen voor de gitaarfreaks!

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Intuition
Distr. : New Art Int.

video