MET NITS OP REIS - Opgeschreven door PIERRE DE DECKER

 

‘het eigen verleden even terug in beeld gebracht vanuit het perspectief van een doorwinterde muzikant op doorreis, tevens tekstschrijver met oog voor artistieke, culturele en historische details’

De NITS, een populaire Nederlandse popband die zich sinds 1974 meermaals heruitvond en wellicht nu opnieuw aan het denken is aan hun volgende album, bracht ook een boek uit, zowat een veredelde muzikale reisgids met velerlei anekdotes en impressies. Daarin worden hun jarenlange wederwaardigheden verteld tijdens hun doortocht doorheen enkele memorabele hoofdsteden. Aan het woord in de ik-vorm is zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, die nog niet zo lang geleden op de VRT radio verhalen kwam vertellen over plekken, treinen, landschappen en steden tijdens dewelke hij bij ingeving songs schreef. Radiomaker en fotograaf Pierre De Decker, zelf ook een muzikant, tekende die verhalen op met in de kantlijn kleurrijke illustraties en getuigende memorabilia.

Het boek met alle kleurrijke verhaallijnen geeft rudimentair ook de muziekcarrière weer van de Nits, of de ‘luizeneitjes’ zoals zij zichzelf gingen noemen naar het voorbeeld van de Beatles en de Byrds. Met als aanvankelijke voortrekkers, – zanger Henk Hofstede, Alex Roelofs met bas en Rob Kloet op percussie en wat later Robert Jan Stips op de pianotoetsen -, begon het muzikantengroepje aan hun opwaartse carrière ‘van relatief anoniem tot gek populair’. Die carrière omspant inmiddels meer dan vier decennia met 2014 als jubileum- en feestjaar. Er waren bandwisselingen, een komen en gaan van muzikanten, maar frontman Henk Hofstede bleef al die tijd aan boord. Rondreizend door heel Europa en overzees tot in New York en Québec bundelt Henk Hofstede alzo observaties en impressies in twaalf hoofdstukken, mooi vormgegeven in een geïllustreerd boekje in missaalformaat maar dan niet in flinterdun maar op hoogwaardig stevig papier. Het artistiek vormgegeven boek is tevens de weerslag van enkele hoogtepunten in de concertgeschiedenis van de groep, met vernoeming van de plekken waar zij speelden. Clubs, zalen, festivaltenten, openluchtpodia, amfitheater, tuinen, eetcafés, muziektempels en zelfs een zoutmijn waren in al die steden het decor van hun successen. Verhaler Henk Hofstede plaatst deze locaties meestal in een historische context en toont zich hierbij zowel een literatuur- en filmkenner als een liefhebber van schilderkunst. De hit ‘Growing Up In The Dutch Mountains’ effende het terrein voor een telkenmale grote opkomst en zorgde voor een internationale doorbraak.

Met als vertrekplaats Amsterdam vertelt Henk Hofstede over het jarenvijftigbuurtje waarin hij opgroeide, over de wandelingen met zijn moeder, het eerste optreden als kleine jongen, over het album ‘In The Dutch Mountains’, opgenomen op een tweesporen machine, over het ontstaan van The Nits, en het allereerste concert in het cultuurcentrum ‘De Brakke Grond’. De reis gaat verder naar Parijs,waar de groep o.m. in de Olympia hun eerste successen boekt, met in de marge ‘les petites histoires’ op en rond het podium. Helsinki, Athene, -met een uitstap naar Hydra-, en Québec en Montréal zijn de volgende haltes. In Brussel mijmert hij o.m. over de architectuur, de melting pot in sommige wijken en Kuifje. Ook Bern, Wenen en Berlijn -met impressies van de Berlijnse muur- hebben hem gefascineerd. In New York inspireerde een schilderij van Edward Hopper hem tot ‘Home Before Dark’ en logeerde hij in het bluesgebouw ‘Paramount’. Ook zijn uitstapjes in Rusland en Japan brachten herinneringen naar boven en uiteraard ook Londen en Liverpool, waar de Beatles voor een keerpunt zorgden in de popcultuur. De songs, die tijdens het touren vorm kregen, worden afsluitend nog eens op een rijtje gezet. Op het einde is de cirkel voorlopig rond en belandt hij weer in Amsterdam in de eigen opnamestudio ‘De Werf’ en beleeft de groep in de Paradiso zijn gloriemoment ‘40 jaar Nits’, waar de bandleden gefêteerd worden door andere muzikanten, fans en de burgemeester.

Onderwijl, waar het even kan, trekt de zanger de stad in om de omgeving te verkennen, nooit te ver van de plaats waar hij logeert of optreedt. Dat men voor hem een kamer boekt in het centrum heeft hij dan ook het liefst. Na zijn dwaaltocht keert hij terug met nieuwe indrukken en beelden voor nieuwe songs, die dan langzaam groeien als een associatieve aaneenschakeling van woorden en zinnen. Terloops vermeldt hij nog de tekstlyriek of de intuïtieve opwelling van tekstflarden voor song of platenhoes. Ondertussen kom je o.m. te weten dat het groepje een kans heeft gemist om als de begeleidingsband van Leonard Cohen mee te touren en dat de band tijdens een festival in Austin, Texas, tussen de bier hijsende rednecks in de modder stond om zowel Johnny Cash als Neil Young te zien optreden. In feite leest het boek als een vlot verteld, bevattelijk en terugblikkend journaal, tevens reisgids en reflectie met als leidraad de concerten, ontmoetingen, nieuwe vriendschapsverbanden, de inspiratie voor de songs en de promo van nieuwe platen. Onderweg trekt Henk op met radiomakers, dj’s, promotoren, reporters, en platenbazen. Ergens beschrijft hij zichzelf als iemand die rondkijkt, het moment wil vastleggen, al dan niet met de camera of het memoriserend geheugen. Op die manier kan een reislustige muziekfan, Nits groupie of city trip toerist, afhankelijk van de stad die hij/zij bezoekt, zich in het documenterend verslag van Henk verdiepen. In wezen probeert Henk in zijn persoonlijk journaal steeds de plekken waar hij passeerde beter te leren kennen vanuit zijn talent om het betekenisvolle te herkennen mede “door de ogen van iemand die er woont en op een speciale manier kijkt, dingen uitzoekend vol poëzie en weirdheid”.

Marcie

MET NITS OP REIS is te koop bij Kdx BoOks!

HOOFDSTUKKEN
1. Amsterdam 7
2. Parijs 26
3. Helsinki 38
4. Athene 62
5. Québec 80
6. Brussel 100
7. Bern 120
8. Wenen 154
9. New York 172
10. Berlijn 202
11. Yokohama, Londen en Liverpool 232
12. Amsterdam 250

 

Artiest info
Website  
 

Uitgeverij: Kdx BoOks!