SUGAR QUEEN & THE STRAIGHT BLUES BAND - 340 BLUES

 

Wie blues- en jazzzangeres Sugar Queen, of Michele Denise, de voorbije jaren Live op een podium zag performen, verliet ongetwijfeld de zaal of festivaltent met de sensatie een memorabel en overweldigend concert te hebben bijgewoond. Even vergezelde je nog de nagalm van haar soulvolle stem, die soms aan deze van Mavis Staples herinnert. Dat zij ooit als kind gospels zong in kerkkoren, nadien rondreizend in Kentucky, Ohio, Indiana en West Virginia, heeft daar wellicht mee te maken, maar zeker ook met haar iedere keer weer ter plekke inleving in de verhaallijnen op het podium zelf. Sugar Queen weet terdege wat zij zingt. Of het nu een cover betreft of een zelfgeschreven song, iedere keer word je getroffen door haar geëmotioneerde vertolkingswijze, haar sensuele verschijning en temperamentvolle persoonlijkheid. Fans keken dus al lang uit naar een album van haar.

Dat debuutalbum is er nu eindelijk, opgenomen in Studio Fandango van muzikant/producer Dirk Lekenne, die zelf op een song met slidegitaar begeleidt. Tijdens de songs, deels zelf geschreven, deels met de andere muzikanten, wordt zij begeleid door de rasgitaristen Jean Raven en Andy Aerts en de ritmesectie met Thierry Stievenart op drum en Ronald Burssens op bas. Ook Wim Heirbaut zorgt met zijn harmonica's mede voor een aanstekelijke groove. Samen vormt het ensemble, van Belgisch/Nederlandse origine, de ‘Straight Blues Band’ die vaak samen met haar in Europa tourt. Op het zeer gevarieerd album hoor je dan ook dat de muzikanten op elkaar zijn ingespeeld of zoals Michele Denise het zelf verwoordt ‘de lijm die hen verbindt is de liefde voor de de blues’.

Die verbondenheid blijkt niet alleen uit de funky songs, -zoals het aanstekelijke ‘Crab Boil Shuffle’ of het opwindende ‘Sugar Queen Blues Groove’ met intrigerende basritmes-, maar valt ook op in de meer soulvolle songs, zoals in het haast bezwerende ‘15 Dollars’ of in het schrijnende ‘By The Law, waarin een moeder over haar zoon rouwt, slachtoffer van politiegeweld. Gitaar en mondharp treuren mee. Want in de songs van Queen Sugar is er niet alleen plaats voor tempo, plezier en levenslust, maar ook voor aanklacht, weemoed en hartzeer. Wanneer zij een slowblues als ‘Wanna Take My Man’ vertolkt, dan komt dit intens tragisch over. Ook ‘Moonshine Bill’ en ‘I Miss You’ hebben een droefgeestige ondertoon van afscheid en verlies.

Aan hoogtepunten qua ‘feel good’ blues is er echter ook geen gebrek. Het strijdbare ‘Hey Guys’, een mix van verleidingskunst en terughoudendheid, met suggestieve ritmesectie, is een favoriet, alsook het uptempo ‘Give Sugar’ en het sensueel swingende ‘I Can’t Wait’. Ook het countryachtige ‘Handfast Love’ met slidegitaar fascineert, zo’n bluessong die je bij een lange autorit liefst via ‘repeat-knop’ zou willen blijven afspelen, tenminste als je deze knop weet te vinden. In alles hoor je het warmbloedige temperament van de bluesdame uit de Zuidelijke Staten van Amerika, die passie, expressie, spontaneïteit en wereldklasse combineert. Als bluesdame is zij trouwens een geliefd model voor concertfotografen omwille van het exotisme, aura en charisma dat zij uitstraalt. En het schijnt dat suiker een kookpunt bereikt bij 340 graden. Maar bij Sugar Queen is opwarming denkelijk niet echt nodig. Zij is en blijft gewoon een ‘Sugar Queen’ of zij nu blues of jazz zingt, soul of gospel, immer vanuit een erg persoonlijk aanvoelen.

Marcie

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: SUGAR QUEEN & THE STRAIGHT BLUES BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

Artiest info
Website  
 

Booking: KING BEE MUSIC AGENCY

video