LITTLE KIM & THE ALLEY APPLE 3 - SUGARBIRD

De groepsnaam doet aan een kinderliedje denken, maar in werkelijkheid ontstond deze formatie tien jaar geleden ergens in het Meetjesland toen zangeres Kimberley Claeys, componist/gitarist Tom De Poorter, contrabassist Selim Meiresonne en Patrick Cattoir, met zijn fifties Fender Custom Double 8 lapsteel, ontdekten dat zij een gemeenschappelijke liefde deelden voor de swingende jaren veertig/vijftig muziek, Honky Tonk en gipsy jazz en zeldzame vintage apparatuur. Ook in dit inmiddels vierde album bleven zij trouw aan de oorspronkelijke swing groove waarin vage americana invloeden zijn vermengd. Zowel het broeierige van de Zuiderse zwampregio’s, het avontuurlijke van de Appalachian als Indiaanse echo’s zijn erin vermengd. Little Kim varieert soepel in haar zangstijlen, soms sensueel zoals op ‘Ooh La Blues’, dartel als het zusje Patty Andrews in het zwierige ‘Two Timing Roscoe’ of zelfs met emotionele uithalen als een Cherokeese squaw, zoals in ‘Little Kim’s Blues’ met aanvurend handgeklap van de bandleden.

De muzikanten, waaronder ook saxofonist Hans Verhelle, dragen allen bij tot de aanstekelijke dynamiek en retrosfeer met opzwepende contrabasritmes, lapsteel, saxofoon, piano of met backing zang, o.m. op ‘Singing Tires’, qua genererend vitalisme beter dan een fitnesssessie. Bij ‘Crow Moon’ creëren gitaar en lapsteel een zwoel sfeertje alsof het groepje even herinneringen van hun Caraïben vakantietijd ophaalde. De tien songs werden opgenomen in Pats schuur met een minimaal aantal micro’s en vintage instrumenten waardoor je al dadelijk verleid wordt om mee op te gaan in het spelplezier van de swingende fifties sound, zeker wanneer Hans Verhelle met bariton- of tenor sax of Selim met zijn ‘slapping’ basritmes nog aanmoedigen. Tom De Poorter schreef alle songs, al werden de songteksten niet bijgevoegd zodat je gewoon geneigd bent om gedachteloos mee op te gaan in de ritmes.

Bij elke song wisselen klankkleur en dynamiek, vanaf het eerste speelse ‘So Long, Sandro’ tot het laatste suggestieve ‘Snake Charm’, omineus als een slang in het struikgewas. Tussen alle favorieten is het moeilijk kiezen al strijden ‘Sacramento Flood’ en het uitbundige ‘Big Bill’ om de eerste plaats. Bij elke nieuwe luisterbeurt springen de favorieten echter weer met anderen haasje-over zodat gans het album overkomt als een spontaan uitbarstend vintage muziekfestijn, waartussen je een enkele keer een zeldzaam melancholisch laagje kan bespeuren. Deze band is trouwens een collectief dat je liefst ook live moet meemaken. Met in de voorbije jaren meer dan 200 shows in België en aangrenzende landen heeft deze band zich een reputatie opgebouwd die op een festival niet zou onderdoen voor deze van Meschiya Lake, de zusjes Kitty en Daisy Durham of zelfs Pokey La Farge.

Marcie

14/07/2018 Sambreville - Rock’n’Roll Tonight!
05/08/2018 Zelzate, Katse Feesten
14/09/2018 Oostende, OC 't Viooltje
05/10/2018 Huldenberg, Huldenbergse Feesten
20/10/2018 Ruisbroek, Greunenond
08/11/2018 Hamme CC Jan Tervaert
24/11/2018 Mechelen Via Via
18/05/2019 Roeselare Retrofest

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:LITTLE KIM & THE ALLEY APPLE 3
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sugarbird Recordings

video