DEBORAH HENRIKSSON – NEAR AND FAR

Hoewel ze officieel geregistreerd staat als een Zweedse zangeres uit Västerås liggen de roots van Deborah Henriksson toch in de Verenigde Staten waar ze in New Jersey geboren werd. Zij is al sinds meerdere jaren actief met het maken van platen waarin ze traditionele Keltische folkmuziek verzoent en verbindt met moderne muziekgenres als Americana en pop.

De plaat die we hier wat nader zullen bekijken en beluisteren is intussen al haar vijfde album. “Near And Far” herbergt tien liedjes waarvoor zij zelf de teksten heeft geschreven en haar muzikale steun en toeverlaat Mats Nyman voor het componeren van de muziek tekende. Hij speelde bovendien ook alle instrumenten eigenhandig in, met uitzondering van gitaar waarvoor Bengt Andersson zich van deze taak kwijt in acht van de tien songs.

Hoewel dit album nog maar pas is verschenen werd het toch al geselecteerd voor een nominatie voor de ‘American Grammy’s 2018’ en mocht Deborah Henriksson al meerdere lovende recensies over deze plaat ontvangen. Ook over het spelen van liedjes uit “Fear and Near” op de radiostations mag ze zeker niet klagen en het liedje “Whisper” uit deze cd kon 8 weken lang de nummer 1-positie in de Zweedse hitlijsten innemen.

Wij hebben voor de video bij deze recensie gekozen voor de openingstrack “Face Your Fears” die van een heel mooi filmpje werd voorzien, net als bij meerdere andere tracks uit deze plaat die u op ‘YouTube’ kan bewonderen. Deborah Henriksson beschikt over een heerlijke, warme en kristalheldere stem die u in de ban weet te houden tijdens het beluisteren van dit album. De traditioneel klinkende liedjes zijn in een modern kleedje gestoken en kunnen zo stuk voor stuk op de radiostations gedraaid worden.

Zullen we dan maar even een lijstje deponeren van onze favoriete nummers uit “Near And Far”? Dan beginnen we met “Breaker’s Roar” en “Wild Fire”, gevolgd door het uptempo gebrachte “Shine” en de reeds vermelde single “Whisper” die inderdaad een prachtige, romantische ballad is en Deborah Henriksson vocaal laat schitteren. Bij het liedje “Summer Roads” moeten wij hier even denken aan de Ierse folkzangeres Mary Black die in hetzelfde muziekgenre actief is. Ook het in deze song vermengde refrein van Tom Petty’s “Free Fallin’” is heel knap gedaan, alleen had de auteur op het hoesje vermeld mogen worden.

Natuurlijk moeten we bij dit album ook een grote pluim steken op de hoed van muziekschrijver, multi-instrumentalist en producer Mats Nyman die een zeer professionele job heeft afgeleverd en Deborah Henriksson boven zichzelf uit laat excelleren als zangeres en vertolkster van deze schitterende folkliedjes.

(valsam)
“With her crystal clear voice, Deborah Henriksson is singing the ten tracks from her new album ‘Near And Far’ in an angelic way. Influences from Celtic folk have gently slipped into these selfwritten songs, for which multi-instrumentalist and producer Mats Nyman has composed and played splendid music. This record is a true labour of love.“ – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: DHP Records

Info: Hemifran

video