KYLE CAREY – THE ART OF FORGETTING

New Hampshire is een staat in de ‘New England’-regio in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het is de geboortestreek van de nu in Brooklyn, New York wonende 29-jarige zangeres en songschrijfster Kyle Carey, die zich voor haar muzikale carrière heeft toegespitst op het brengen van Keltische en Appalachian folkliedjes. Ze debuteerde in 2011 op plaat met het album “Monongah”, dat in 2013 een vervolg kreeg met de ep “One Morning In May” en in 2014 met een tweede studioplaat “North Star”.

Met “The Art Of Forgetting” komt Kyle Carey nu met een splinternieuw derde studioalbum op de proppen. Twaalf nummers in de door haar zelf ‘Gaelic Americana’ genoemde stijl kregen een plaatsje op deze schijf. Zelf leerde ze ook de Schots-Gallische taal die ze vlekkeloos weet te spreken en ze zingt op haar platen dan ook liedjes in deze voor ons totaal onverstaanbare taal.

Op deze nieuwe plaat zijn dat songs als de Ierse traditional “Suibhail A Rùin”, de Schotse traditional “Puirt À Beul” en het samen met Gillebride MacMillan gebrachte “Sios Dhan An Abhainn” (zie video) dat een Schots-Gallische vertaling blijkt te zijn van een Amerikaanse psalm “Down To The River To Pray”. Deze traditional stond ook al in een lichtjes andere versie op haar vorig album ”North Star”.

Gelukkig maar voor ons taalonmachtigen brengt Kyle Carey ook negen liedjes in de Engelse taal, waardoor we ook kunnen snappen waar haar songs zoal over handelen. Zo gaat de albumtiteltrack “The Art Of Forgetting” over het verwerken van een verloren liefde en is “Come Back To Me” een schreeuw van de verteller van het nummer om de onmogelijke terugkeer van een overleden partner. “Tell Me Love” is dan weer een doodgewoon, maar lieftallig liefdesliedje en “Sweet Damnation” vertelt over de passionele warmte tussen twee kersverse geliefden.

Samen met ‘Carolina Chocolate Drops’-leadzangeres Rhiannon Giddens brengt Kyle Carey een op gospel geïnspireerd a capella-duet in het nummer “For Your Journey”. Als afsluiter krijgen we als schitterend toemaatje met “Trouble In The Fields” een volwaardig georkestreerd nummer met Keltische en Cajun-invloeden, een song die als eerbetoon aan zangeres en componiste van dit nummer Nanci Griffith wordt omschreven.

“The Art Of Forgetting” van Kyle Carey is alweer een uitstekende folkplaat geworden die de fans van dit muziekgenre zeker zal weten te bekoren. We willen hier tot slot zeker ook nog even fiddler John McCusker in de bloemetjes zetten voor zijn prachtige bijdrage aan zowat alle nummers op dit album.

(valsam)

“Celtic and Appalachian folk songs in Scottish-Gaelic Americana-style, that is the favourite music offered to us by Brooklyn, New York based singer-songwriter Kyle Carey on her latest album ‘The Art Of Forgetting’. That forgetting is, however, something that will not be easily done when you have heard her exquisite performance and her crystal clear voice on this excellent record with a few songs that almost nobody can understand, but which have been enriched with nine tracks in heartfelt poetic English language.” – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Riverboat Records

video

info/ Hemifran