JENNY VAN WEST – HAPPINESS TO BURN

Het is alweer een tijdje geleden dat ik hier nog eens een pure countryplaat heb mogen recenseren, maar nu wordt het lange wachten uiteindelijk toch beloond. Die heuglijke gebeurtenis betreft het nieuwe album van singer-songwriter Jenny Van West die net een opvolger voor haar debuutplaat “Something Real” uit 2015 heeft afgewerkt en opgenomen in een studio in Los Angeles.

Zelf woont deze zangeres met man en twee zonen in Portland, Maine waar ze de liefde voor wat tegenwoordig ‘Americana’-muziek wordt genoemd met de paplepel via de platen van haar ouders heeft toegediend gekregen. Tussen haar eerste plaat en deze nieuwe cd in heeft ze in 2016 ook nog een 3 liedjes tellende ep uitgebracht onder de titel “Honey & Hive”. In recensies over haar vorige platen werd ze weleens vergeleken met Patty Griffin, Bonnie Raitt, Alison Krauss en zelfs Emmylou Harris, maar daar kunnen we ons toch niet echt in vinden. Wij zouden haar eerder een eigen, heel herkenbaar geluid willen toeschrijven.

Met producer Shane Alexander achter de knoppen in de opnamestudio heeft Jenny Van West met “Happiness To Burn” een zeer mooie nieuwe plaat afgeleverd, gevuld met tien eigen composities. In die studio kreeg ze de hulp van een rijk arsenaal aan topmuzikanten uit L.A., gaande van producer Shane Alexander voor het gitaarwerk, Ted Russell Kamp op basgitaar, multi-instrumentalist Jesse Siebenberg op o.a. lap- en pedal steel, dobro, en ukelele, Carl Byron op piano en Austin Beede op drums. Justine Bennett zorgt bovendien voor extra vrouwelijke backing vocals bij vier nummers: “Never Alone”, “Where I Stand”, “Twenty-Seven Dollars” en het prachtige slotnummer “Embers”.

De jazzy opener en albumtiteltrack “Happiness To Burn” zet al meteen de toon van het album, gevolgd door het op bijgaande video in een akoestische live versie gebracht nummer “Live In A New Way”, onze favoriete song uit deze plaat. Daarnaast hebben wij ook een boontje voor countryrocker “45” en de ballads “Where I Stand”, “Empty Bowl” en het emotioneel gebrachte “Thresholds”. Ja hoor, deze plaat “Happiness To Burn” van Jenny Van West mag hier gerust nog een paar weekjes bovenaan het stapeltje ‘vaak te spelen cd’s’ ten huize (valsam) blijven liggen.

 

 

Artiest info
Website  
 

video