ELVIS COSTELLO & THE IMPOSTERS – LOOK NOW

Elvis Costello is helemaal terug van lange tijd weggeweest na de release van zijn laatste studioalbum “Wise Up Ghost And Other Songs” dat met begeleidingsformatie ‘The Looks’ in 2013 werd uitgebracht. Hij heeft echter een heel goede reden gehad om een tijdje van het publieke podium te verdwijnen, want een kwaadaardige tumor kwam het leven van de nu 64-jarige onder het pseudoniem ‘Elvis Costello’ optredende singer-songwriter Declan Patrick Aloysius MacManus ernstig verstoren.

Maar de moeilijke strijd tegen die ziekte werd gewonnen en Elvis Costello kon zich weer volledig toeleggen op het componeren van nieuwe nummers voor zijn recent verschenen album “Look Now” dat hij met zijn trouwe vrienden van de groep ‘The Imposters’ heeft opgenomen. Dat zijn Davey Faragher op basgitaar, Pete Thomas op drums en Steve Nieve op piano, keyboards en orgel.

De meeste teksten en muziek van deze tracks werden door hem zelf geschreven, maar voor een paar nummers deed hij een beroep op enkele van de meest beroemde songschrijvers aller tijden. Zo werden de ballads “Don’t Look Now”, “Photographs Can Lie” en “He’s Given Me Things” samen met de legendarische 90-jarige Burt Bacharach gecomponeerd en voor de al eind jaren ’90 gecomponeerde song “Burnt Sugar Is So Bitter” kreeg hij destijds de professionele hulp van niemand minder dan Carole King.

De voor de derde keer met jazz-zangeres en pianiste Diana Krall getrouwde Britse muzikant blijft één van de beste songschrijvers van de laatste decennia. Elke muziekliefhebber zal dit beamen na het aanhoren van de twaalf nummers op dit album “Look Now”. Costello zegt zelf dat enkele songs op deze plaat geschreven werden vanuit het standpunt van een vrouw, o.a. “Unwanted Number” en “Stripping Paper”.

Ook de tempowisselingen tussen de verschillende nummers op “Look Now” zijn opvallend, maar ook erg origineel en mooi. Begintrack “Under Lime” is zo’n prachtig uptempoliedje, net als “Burnt Sugar Is So Bitter”, “Mr. & Mrs. Hush” en “Why Won’t Heaven Help Me?”, terwijl “Don’t Look Now”, “I Let The Sun Go Down”, “Stripping Paper” en het op de video te beluisteren “Suspect My Tears” typische Costello-ballads zijn zoals alleen hij ze kan brengen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Concord Records

video