ZATAR - AREMU

Het is toch vreemd, hoe het soms loopt in Muziekland! Hoe het, in deze geglobaliseerde internettijden mogelijk is dat een plaat van een Zwitsers ensemble en haast anderhalf jaar over doet om in de Benelux een release te krijgen. Ik vermoed dat mijn verstand er te klein voor is, maar alleszins is het precies dàt wat er aan de hand is met deze overigens prachtige CD.

Zatar, een viertal (toen nog) bestaand uit zangeres Soraya Berent, cellist Francesco Bertoletti, gitarist Nicolas Lambert en saxofonist Joël Musy maakte een plaat met kamerjazz- van traditionals uit Salento en de Balkan, bewerkingen van “Ena Tragoudia Tin Eleni F.” van Goran Bregovic, Beirut” van Omar el Zenni/Kevin Seddiki & Yasmine Hamdan en ” Anda Jaleo” van Federico Garcia Lorca en voegde daar eigen werk van Lambert en Musy/Berent aan toe om zo tot een coherent geheel van negen songs en net geen vijftig minuten te komen.

Na menige beluisteringen van deze plaat, kan ik, met de hand op het hart, zeggen dat ze niet alleen volslagen origineel klinkt, maar ook nog eens erg goed gedaan is: de manier waarop de stem van Soraya Berent nu eens reciteert, dan een scat aanheft of als een heuse sopraansax gaat scheuren, vind ik bijzonder intrigerend, net zoals ik smelt bij de klankkleuren die cello en sax samen tevoorschijn weten te toveren. De gitaar is daarbij de leidraad, de ruggensteun voor alle andere instrumenten, die, net als de stem, op gezette tijden de kans krijgen te excelleren.

Wat de eigen composities betreft, tonen Lambert en Musy aan dat ze een melodie weten te creëren, die naadloos in te passen zijn in het programma van gekozen bestaande werken: “La Tarantelle de Sandro” van Lambert kan netjes naast het traditionele “Aremu Rindineddha” staan, zoals “Ziboudenuit” verdiend naast “Ederlezi” of “Beirut” kan staan. Ik merkte dat zangeres Soraya Berent dezer dagen vervangen is door Pauline Ganty en ik weet dus niet in welke richting de muziek aan het evolueren is. Ik kan alleen maar hopen dat de vervanging in alle vriendschappelijkheid heeft plaatsgevonden en dat Soraya zelf uit vrije wil vertrokken is om andere dingen te gaan doen.

Al hoef ik mij daar wellicht vooral niet mee te bemoeien: ik mag me gelukkig bij de muziek houden en daar heb ik niks dan lof over. Ik had het kunnen weten: een band, die werk van Kevin Seddiki op zijn repertoire neemt, kàn niet verkeerd zijn en dat is Zatar ook allerminst, temeer omdat ze het beste voor het laatst bewaren: hu n versie van “Beirut” is gewoon adembenemend en zou, wat mij betreft, als uithangbord mogen gebruikt worden voor deze plaat, die ik elk van U alleen maar kan aanbevelen!

(Dani Heyvaert)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: VDE-GALLO
distr.: Xango

video