THE SWAMPERS - MUSCLE SHOALS HAS GOT THE SWAMPERS

 

 “ Muscle Shoals has got the Swampers,
and they’ve been known to pick a song or two… “

Lynyrd Skynyrd nam in 1974 zijn tweede album ‘Second Helping’ op, met daarop het onsterfelijke, de meest populaire Southern rock song aller tijden, “Sweet Home Alabama”. Hoewel in het nummer steden in Alabama genoemd worden (Birmingham, Muscle Shoals), zijn de drie leden van Lynyrd Skynyrd die het lied hebben geschreven hebben, niet van de staat. Ronnie Van Zant en Gary Rossington waren van Jacksonville, FL en Ed King was van Glendale, CA. Het nummer was Skynyrd’s publieke reactie op Neil Young’s "Southern Man" en "Alabama", twee nummers met thema’s als racisme en slavernij in het Zuiden van Amerika. Skynyrd vernoemt Young in het nummer:

“Well, I heard Mister Young sing about her
Well, I heard ol' Neil put her down
Well, I hope Neil Young will remember
A Southern man don't need him around anyhow…”

Neil Young speelde "Sweet Home Alabama" slechts één keer: tijdens een herdenkingsevenement voor de drie leden van Lynyrd Skynyrd die in 1977 bij een vliegtuigongeluk om het leven kwamen: zanger Ronnie Van Zant, gitarist Steve Gaines en zanger Cassie Gaines.

Uit de Lynyrd Skynyrd klassieker “Sweet Home Alabama” komt uit het laatste  vers de volgende zin: “Muscle Shoals has got the Swampers, and they’ve been known to pick a song or two (yes they do)… “. De zin verwijst naar de stad Muscle Shoals in Alabama, die erg in was voor het opnemen van populaire muziek vanwege de "sound", die door de  back-upmuzikanten ontstond in de lokale opnamestudio’s. The Swampers was de bijnaam van de Muscle Shoals Rhythm Section, een groep studiomuzikanten die aanvankelijk bij FAME Studios speelden, voordat ze in er 1969 vertrokken om met de Muscle Shoals Sound Studio te beginnen.

“ As the legend goes, when The Rolling Stones came to Alabama to record portions of their ‘Sticky Fingers’ album, they first referred to those back-up musicians as The Swampers. Another legend says it was Joe Cocker’s Southern-born keyboardist Leon Russell who coined the name… “

De bijnaam The Swampers werd aan de Muscle Shoals Rhythm Section gegeven door producer Denny Cordell tijdens een opnamesessie met singer-songwriter Leon Russell, als verwijzing naar hun swampy (moerassig) geluid. De muzikanten, die de "Muscle Shoals Sound" vormden, waren de vier oprichters: Barry Beckett, Roger Hawkins, David Hood en Jimmy Johnson. Zij werden in 1995 opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame voor een "Lifework Award for Non-Performing Achievement" en in 2008 in de Musician's Hall Of Fame. 

Aanvang seventies namen The Swampers de meeste “klassiekers” op. Ze stonden toen in de studio met James & Bobby Purify (”I’m Your Puppy”) , Aretha Franklin (“Respect”), Percy Sledge (“Take Time to Know Her”), Wilson Pickett (“Hey Jude”), Lulu (“Oh Me Oh My”), Joe Cocker (“High Time We Went”), Staple Singers (“Respect Yourself”), Paul Simon (“Kodachrome”) en Luther Ingram (“I Don’t Want to be Right”).

Het album ‘Muscle Shoals Has Hot The Swampers’ is een instrumentaal album met twaalf opnames van de vier oprichters (en twee nummers van Peter Carr), die ze in de jaren ’70 opnamen de kleine Muscle Shoals Sound studio, 3614 Jackson Highway Sheffield, in Sheffield, Alabama. 

“Swampers", een strakke R&B met enkele accenten van clavinet en brass, is zowat de perfecte opener, een uitstekend instappunt voor de luisteraar, gevolgd door "Muscle Shoals Malmo Express", een aanstekelige rocker met vette slide gitaar, orgel en piano. "Whiplash" kronkelt daarna door Latino- en tweedelijnsritmes en zelfs wat synth klanken. “Pete's Song", een van de nummers van gitarist Pete Carr, is grauw en met hier en daar wat prog elementen. De negen minuten durende track "Muscle Shoals" opent met tribale percussie voordat het overgaat in een free-jazz allegaartje. Dick Cooper werkte als productie assistant voor Muscle Shoals Sound. Hij schreef voor de release van ‘Muscle Shoals Has Got The Swampers’, een verhaal over de geschiedenis van The Swampers en de muziekgeschiedenis van Muscle Shoals. Hij is weg van het nummer met de toepasselijke naam “Backporch Soul". Twee van de vier nummers werden opgenomen in de jaren '90 in hun minder beroemde, maar grotere locatie in Alabama Avenue, als achtergrondmuziek voor de radioshow van een Zweeds deejay in het Zuiden. "Muscle Shoals Malmo Express" en "Eddie's Place" zijn hier de bezuinigingen uit die tijd.

The Swampers zijn het best bekend voor hun Southern Soul en classic-rock sounds. Hoewel er voldoende van deze tracks op het album te vinden zijn, is het fascinerend om te horen hoe ze verder reiken dan dat. En, vergeet het hierbij nooit meer dat Muscle Shoals in Alabama de Swampers hadden!

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: THE SWAMPERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Swampers” – 02.”Muscle Shoals malmo Express” – 03.”Whiplash” [Pete Carr] – 04.”Mss Down By the River” – 05.”Pete’s Song” [Pete Carr] – 06.”Don’t Bug Me Johnson” [Barry Beckett] – 07.”Muscle Shoals” – 08.”Backporch Soul” – 09.”Cruisin’ Jackson Highwayx [Barry Beckett] – 10.”What Goes Around Comes Around” [Barry Becket]– 11.”3614 Jam” [Roger Hawkins] – 12.”Eddy’s Place” - 13.”Inner Tube” [David Hood] – 14.”Sunday Morning R&B” – Written by Roger Hawkins, Jimmy Johnson (1-2,4,7-8,12,14) & David Hood (2,4,7-8,12,14), & Barry Becket (1,4,7), except where otherwise [noted] ℗ 2018:

The Swampers:
Berry Beckett (1943-2009) (Muscle Shoals Rhythm Section, Traffic) : keys
Roger Hawkins (1945-xx) (Muscle Shoals Rhythm Section, Traffic): drums
Jimmy Johnson (1943-xx) (Muscle Shoals Rhythm Section): guitar
David Hood (1943-xx) (Muscle Shoals Rhythm Section, Traffic, Rockets): bass, trombone

Discography THE SWAMPERS:
Muscle Shoals Has Got the Swampers [2017] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Muscle Shoals Sound Records

video