KEVIN SEDDIKI, MARIA SIMOGLOU & JACOB MACIUCA - KYMATA

Gitarist Kevin Seddiki voorstellen aan jazz- en wereldmuziekliefhebbers is zoiets als uitleggen dat sneeuw wit is en regen nat: het is wààr, maar iedereen weet het allang. Seddiki, van Frans/Algerijns/Italiaanse afkomst, is de voorbije tien jaar uitgegroeid tot één van de spilfiguren van de hedendaagse gitaar. Hij heeft zijn wortels in de jazz en speelt dan ook geregeld met bv. Philip Cathérine, maar ook bij ons komt hij regelmatig langs en konden we hem niet zo lang geleden aan het werk zien met Ruben Machtelinckx. Daarnaast is hij ook bekend van zijn ensemble Oneira, werkte hij met Yasmine Hamdan en Hindi Zahra, mag hij al eens podium en studio delen met Al di Meola, maakte hij een heerlijke plaat met Bijan Chemirani en speelt hij mee op talloze recente platen van betekenis, gaande van Stelios Petrakis tot Ross Daly en Efren Lopez.

Naar aanleiding van het Eurofonik festival van 2016 stelde hij het Kymata trio samen en nam hij Maria Simoglou mee aan boord, een dame die hij al meenam voor zijn “Sentiero” uit 2012 en die ook deel uitmaakte van het Oneira ensemble. Van zichzelf heeft Maria een palmares dat redelijk vergelijkbaar is met dat van Kevin. Dat is perfect te verklaren, want er zijn maar weinig vrouwens die zo groot zijn als zij, als het op zingen aankomt: een uiterst wendbare stem, die zowel Griekse rebètiko aankan als ze jazz kan zingen. Dat Maria, naast een klassieke zangopleiding, ook hobo, qanun, oud en percussie leerde spelen, is natuurlijk meegenomen.

Derde deel van het trio is violist Jacob Maciuca, een naam als een klok in middens waar Oost-Europese muziek gespeeld wordt en samen werkt het trio zich in veertig minuten door tien nummers heen, nu eens een traditional uit het Noord-Griekse Mecedonië (“Mia Kori api tin Elympo” en “Mia Galazia Peristera”) of Klein-Azië (“Osman Agas”)dan weer een semi-klassieker als “Thlimmeni Kyriaki”, wat we kennen als “Gloomy Sunday” in de versies van Billie Holiday en recenter van Peter Wolf, Björk en Sinéad O’Connor”, maar dat eigenlijk Hongaars van origine is en door pianist Reszo Serres geschreven werd. Van de hand van de grote Grieks-Joodse zangeres Roza Eskenazy is “Mesa Sta Vathy Skotady” en van de bijna vergeten Yannis Dragatsis wordt “Kardiokleftra” geleend en bewerkt.

Eigen composities zijn er ook: “L’Enfant et L’Arbre” is van Seddiki/Simoglou en “Schumannsko” is de een uitgesponnen werkstuk van het trio, op basis van een melodie van Robert Schumann. Daarmee hebben we niet alleen alle tracks overlopen, maar ook aangegeven uit welke windrichtingen de nummers van deze super heerlijke plaat komen: dit is werkelijk “wereldmuziek”, zoals ze hoort te zijn. De viool raakt je keer op keer, bij de stem van Maria, ga je smelten, of je dat nu wil of niet en de gitaar en percussie klinken, zoals je dat van Kevin en Maria intussen al een beetje gewend bent. Ik vind dit een geweldige plaat, die nog maar eens de veelzijdigheid van het duo Seddiki/Simoglou aantoont en daar, als fantastisch toetje, het talen van Jacon Maciuca aan toevoegt. Ik denk niet dat er in de wereldmuziek dit jaar veel betere platen zullen gemaakt worden….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Buda Musique
distr. : Xango

video