AJ PLUG - BAREFOOT - THE GROLLOO TAKES

 

Volgens de invloedrijke Nederlandse ambassadeur van de blues Johan Derksen (“Johan Derksen Keeps the Blues Alive Theater Tour”), hij steekt zijn bewondering duidelijk niet onder stoelen of banken, is AJ Plug “de beste blueszangeres van Nederland (…), een natuurtalent (…), een geboren bluesbeest…”.

De stoere blondine Alexandra Jolanda “AJ” Plug is afkomstig uit Katwijk aan Zee en is sinds haar debuut ‘Let Go Or Be Dragged’ [2014] een vaste waarde in de Nederlandse blues en rock scene. Het album schopte het bij Arrow Classic Rock tot een 3de plaats in de catagorie “Blues CD van het jaar 2014”. Ze leverde daarna in 2016 met ‘Chew Chew Chew’ opnieuw een geslaagd album af. AJ deed dit met haar geheel vernieuwde band: Klaas Kuijt (ritme gitaar), Frans van Steijn (lead gitaar), Tenny Tahamata (bas), Machiel Verhaar (drums) & “Special Guest” Kim Snelten (blues harp). In de album recensie schreef Music Maker: “AJ Plug heeft alle twaalf songs op het album zelf geschreven en die zijn allemaal van topklasse. Alleen al omdat ze diverse stijlen in het blues genre beheerst. Dan weer rockt het, dan hoor je weer een tranentrekkende ballad. Gewoon een topplaat!” (5 sterren). AJ sierde “en passant” de cover van het Amerikaans blues magazine Blues-E-News in het fraaie gezelschap van o.a. Beth Hart, Susan Tedeschi en Shemekia Copeland. In 2016 werd ze door de Dutch Blues Foundation uitgroepen tot “Dutch Blues Vocaliste”.

Sinds maart woont AJ met haar man Klaas Kuit in Grolloo. Grolloo is een klein esdorp in het zuidwesten van de gemeente Aa en Hunze in de Nederlandse provincie Drenthe, waar de blues al langer thuis is. AJ’s verhuis was de aanleiding voor een semi-akoestisch album, dat ze daar in haar blues boerderij thuis opnam. Dat AJ muzikaal beïnvloed is door meerdere blues stijlen hoor je duidelijk op haar nieuwe album ‘Barefoot – The Grolloo Takes’, waarvoor ze met gitaristen Klaas Kuijt & Guy Smeets, Roel Spanjers (piano, accordeon) en Johnny D (bas) zes nieuwe nummers opnam. De afsluiter “Drown In My Sorrow”, de zevende track, is een nummer uit haar vorig album.

'Barefoot - The Grolloo Takes' is geen elektrisch blues album zoals de vorige twee albums, maar een semi-akoestisch blues album, met akoestische gitaren (en enkele keren een elektrische gitaar), akoestische bas, piano en accordeon. De typische en krachtige AJ-stem herken je al dadelijk in de opener “River Blue” waarin AJ, met minimale begeleiding en met erg veel gevoel en emotie zingt. Met ”Big City” trekken AJ Plug en haar muzikanten deze lijn daarna nog even door. Pas op “Blues Village” komt Roel Spanjer op de voorgrond wanneer hij zich op piano voor de eerste keer echt laat horen. Over een moeilijke periode, die iedereen van ons wel eens meemaakt en door moet, zingt zingt AJ in “Better Days”. Guy Smeets zorgt hier op elektrische gitaar voor de juiste intense sfeer. AJ is zowat de wanhoop nabij in het liefdesliedje “My Heart Is Big Enough”, waarin ze haar verdriet en onmacht bij het mislukken van een relatie uitzingt. Maar als ook hier komt na de regen,  de zon door de wolken in het country-achtige nummer “The Sun Shines Today”.  Grijp je kans vandaag, want wat morgen brengt, weet je niet, is AJ’s advies. Ook hier zit Spanjers achter de piano, die afwisselend op accordeon, voor de juiste begeleiding zorgt. De afsluiter waar we het al eerder over hadden, “Drown In My Sorrow”, is een Delta Blues song (bonustrack op 'Chew Chew Chew' [2016]) met Klaas Kuijt op akoestische gitaar en i.p.v. de bluesharp van Kim Snelten, met Spanjer op de honky tonk piano.

AJ Plug laat met haar nieuwe album ‘Barefoot – The Grolloo Takes’ opnieuw en op een andere manier, vanop haar nieuw locatie in Grolloo, van zich horen. “Dit nieuwe talent verdient onze aandacht” schreven we op het einde van de recensie van haar vorig album en dit geldt nog steeds. 'Barefoot - The Grolloo Takes' is een rustig en erg aangenaam blues album geworden, waarin vooral AJ's erg goede stem de meeste aandacht verdient. Wij zullen er zeker bij zijn als ze er op 17/11 in Geel op “Johan Derksen Keeps the Blues Alive Theater Tour” bij is. Wij houden jullie daarover live en een interview met haar, in de volgende dagen zeker van op de hoogte. 

Eric Schuurmans

 

Johan Derksen Keeps The Blues Alive Tour:
 22/11/18 @ Leids Schouwberg, Leiden.NL
24/11/18 @ Rabo Theater De Meenthe, Steenwijk.NL
28/11/18 @ Theaterhotel Almelo, Almelo.NL

30/11/18: AJ PLUG & BAND @ De Molenberg, Delfzijl.NL

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: AJ PLUG
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Album track list:
01.“River Blue” – 02.”Big City” – 03.”Blues Village” – 04.”Better Days” – 05.”My Heart Is Big Enough” – 06.”The Sun Shines Today” – 07.”Drown in My Story” – Music / Lyrics by AJ Plug ℗ 2018

Album Line-up ‘Chew Chew Chew’:
AJ Plug: vocs
Klaas Kuijt & Guy Smeets: gitaar
Roel Spanjers: piano, accordeon
Johnny D: bas

Discography AJ Plug:
Barefoot – The Grolloo Takes [2018] | Chew Chew Chew [2016] | Let Go Or Be Dragged [2014] 

 

 

Artiest info
Website  
 

video