JASON ISBELL AND THE 400 UNIT – LIVE FROM THE RYMAN

De muzikale carrière van de Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Jason Isbell is niet zo maar in één paragraaf samen te vatten. Deze 39-jarige muzikant uit Green Hill, Alabama was gedurende zes jaar frontman bij de countryrockformatie ‘Drive-By Truckers’ tot hij in 2007 besloot om te scheiden van Shonna Tucker, een ander bandlid en bassiste van ‘Drive-By Truckers’.

Hij verkoos om aan een solocarrière te beginnen en live te gaan optreden met zijn intussen ook al legendarisch geworden band ‘The 400 Unit’ met allemaal topmuzikanten uit Muscle Shoals, Alabama. Zijn eerste soloalbum “Sirens Of The Ditch” uit 2007 was al meteen een schot in de roos. Sinds 2011 woont Jason Isbell in Nashville, Tennessee, maar zijn roots in Muscle Shoals, Alabama bleef hij altijd trouw.

Vorig jaar verscheen zijn laatste en zesde studioalbum “The Nashville Sound” waarop zijn sinds begin 2013 tweede echtgenote Amanda Shires viool speelt en een vooraanstaande rol kreeg als harmony vocaliste in enkele songs. We konden eind vorig jaar na het verschijnen van die laatste plaat ook een geweldig dynamisch live optreden van ‘Jason Isbell And The 400 Unit’ bijwonen in de Brusselse ‘Ancienne Belgique’.

Na al die jaren heeft Jason Isbell ook al vier ‘Grammy Awards’ in zijn trofeeënkast kunnen plaatsen. Het kon dan ook niet uitblijven dat er een volwaardige registratie van zijn liveoptredens op plaat zou worden uitgebracht en dat is nu dan ook gebeurd met het album “Live From The Ryman”. Dertien nummers uit zijn rijkelijk gevulde songbook werden op de tracklijst van dit als een ‘greatest hits’-verzameling opgevatte livealbum samengebracht.

In het ‘Ryman Auditorium’ in Nashville, ook wel ‘de kathedraal van de countrymuziek’ genoemd, traden ‘Jason Isbell And The 400 Unit’ zes avonden na elkaar op en de beste versies werden op deze liveplaat geplaatst. De dertien nummers zijn allemaal afkomstig van zijn drie laatste studioalbums: Uit zijn soloplaat “Southeastern” van 2013 krijgen we vier songs met “”Cover Me Up” (zie live video), “Flying Over Water”, “Elephant” en “Super 8”. “Something More Than Free” uit 2015 levert eveneens vier tracks op met “24 Frames”, “Flagship”, “Something More Than Free” en “The Life You Chose”.

De resterende vijf tracks komen van zijn laatste studioalbum “The Nashville Sound” uit 2017 dat samen met ‘The 400 Unit’ werd opgenomen: het zijn de liedjes “Last Of My Kind”, “White Man’s World”, “Cumberland Gap”, “If We Were Vampires” en albumopener “Hope The High Road”. Wat een fantastische songschrijver en liveperformer Jason Isbell wel is, kunt u zelf ervaren bij de beluistering van dit livealbum, iets wat we u met zeer veel aandrang willen aanbevelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Southeastern Records / Thirty Tigers

video