ANNE MARIE ALMEDAL – LIGHTSHADOW

We moeten hier een beetje opletten met wat we gaan schrijven over de release van de nieuwe cd “Lightshadow” van zangeres en songschrijfster Anne Marie Almedal uit Noorwegen. Ze heeft in haar jongere jaren namelijk Nederlands geleerd aan de Universiteit van Leiden, naast een opleiding aan het muziekconservatorium in thuishaven Kristiansand.

In eigen land is ze vooral bekend als frontvrouw van de popgroep ‘Velvet Betty’ waarmee ze van 1989 tot 2003 in Noorwegen behoorlijk succesvol was. Daarna begon ze aan een solocarrière die sindsdien al drie soloplaten heeft opgeleverd: “The Siren And The Sage” in 2007, “Blue Sky Blue” in 2010 en “Memory Lane” in 2012.

Nu is daar dus een vervolg aan gebreid in de vorm van het tien nummers tellende album “Lightshadow” waarop de nu 46-jarige Anne Marie Almedal negen eigen composities heeft verzameld, naast één coverversie van het nummer “Love Song”, een hit uit het album “Disintegration” uit 1989 van de Engelse rockgroep ‘The Cure’ rond Robert Smith. Haar versie is echter geen rocksong meer, maar eerder een dromerige evocatie die ze op fluisterende toon en met heel sobere instrumentatie brengt.

Vaak zijn de songs op “Lightshadow” ontdaan van alle overbodige ballast en zingt zij die melodieuze liedjes met een zoetgevooisde engelenstem, zoals in de openingstrack en eerste single “You Keep Me At Arm’s Length”, in het door sober maar o zo mooi strijkerswerk ondersteunde “Oh Hard Times” en in slotsong “Answer Me Now”.

Er werd ook al een tweede single getrokken uit dit vierde album van Anne Marie Almedal. Dat werd het knappe nummer “Sheltering Sky” dat in een leuke uptempo-uitvoering wordt gepresenteerd. Af en toe werden de synthesizers bovengehaald om de songs instrumentaal voller in te kleuren, zoals in de stijlvol gearrangeerde nummers “Here Comes The Train”, “Into The Shadows”, “One Step” en de etherisch gezongen tracks “My Dream Will Never End” en “Travelling”.

Het lijkt allemaal zo gemakkelijk en vlotjes te verlopen op dit album, maar de echte muziekkenners weten dat er meestal net in dit soort werk het meeste moeite en tijd dient te worden gestoken om tot zo’n mooi en professioneel resultaat te komen. “Lightshadow” van Anne Marie Almedal is alvast een aanrader voor de liefhebbers van sfeervolle folk- en popliedjes.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: +47 Voices Music Publishing AS