NASSER HOUARI & JEAN-PHILIPPE COLLARD-NEVEN - YALLA

Jean-Philippe Collard-Neven (1975) is een Belgische pianist/componist, van origine een klassiek muzikant maar al in zijn jonge jaren raakte hij geïntrigeerd door filmmuziek en chansons. Zijn grote passie voor het improviseren heeft ook de poort van de jazz voor hem geopend. Hij werkte langdurig met jazzbassist Jean-Louis Rassinforce, klarinettist Fabrice Alleman, vibrafonist Bert Quartier, maar ook met componisten als David Shea en Michel Portal. Zijn veelzijdigheid bewijst hij ook door zijn duo met hip-hop danser Yaman Okur en samenwerking met popzanger Kris Dane en bariton José van Dam.

Hij is tevens professeur de musique de chambre et d’improvisation aan het Koninklijk Conservatorium in Mons. De Marokkaanse oudspeler Nasser Houani (1975) studeerde aan het “Conservatoire National de Musique et de Danse de Rabat”. Jean-Philippe wilde tijdens een tournee door Marokko graag met plaatselijke muzikanten optreden en zo kwam de samenwerking tussen de twee tot stand. Dat beviel dusdanig dat dit album tot stand kwam middels een live concert in de Arsonic in Mons eind 2017.

Jean-Philippe en Nasser nemen ieder drie nummers voor hun rekening en dan zijn er nog een drietal Marokkaanse klassieken van Farid el Atrache en Riad al Sumbati. Het klassiek getinte pianospel van Jean-Philippe combineert wonderwel met de typerende oud klanken van Nasser. Dat is onmiddellijk te horen in het openingsnummer “Son Bati” van Nasser, de donkere staccato akkoorden van de piano worden beantwoord door het lichtvoetige snarenspel van de oud, een ware synthese ontstaat tenslotte. In “Piet Achmed” (Jean-Philippe) zijn de rollen gewijzigd, hier zorgt de piano voor de lieflijke melodie en vult de oud aan met donker getint spel.

Dit concept herhaalt zich een aantal malen waarbij de composities van Jean-Philippe mij het beste bevallen, maar het fraaiste klinkt “Raqsat al jamal” van Farid el Attrache, hier lopen snaren en toetsen als een spinrag in elkaar over en aldus een spanningsboog opbouwend als een ware catharsis . Het is aan te raden om deze cd in behapbare brokken te genieten, want er is mijn inziens toch te weinig afwisseling om alle nummers aan je voorbij te laten trekken, dat is wat mij betreft nog steeds een van de voordelen van de lp, twee kanten. Maar de muziek blijft prachtig en er is alweer een Belg bij betrokken, proficiat!

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Igloo Mondo
Distr. : New Art Int.

video