PAUL COLLINS – OUT OF MY HEAD

De 62-jarige Paul Collins is een New Yorker met een lang verleden als componist, auteur, muziekproducer en multi-instrumentalist. Zijn songschrijver-realisaties bracht hij in de loop der jaren met een hele reeks groepjes waarvan hij meestal de frontman was: powerpopgroep ‘The Nerves’, popgroep ‘The Breakaways’ en de alt.country- en Americamuziek spelende formatie ‘The Paul Collins Band’. Daarnaast speelde hij voornamelijk indie rock en alternatieve rockmuziek met de groep ‘The Beat’, later omgedoopt tot ‘The Paul Collins Beat’, zo genoemd om elke verwarring met de Engelse ska-formatie ‘The Beat’ uit te sluiten.

Omwille van de liefde voor twee Spaanse vrouwen (waarvan hij intussen allebei opnieuw gescheiden is), bracht Paul Collins vele jaren door in Spanje, waar hij ook als producer optrad voor enkele lokale popgroepjes. In 2005 verscheen het naar hemzelf vernoemde debuutalbum, later nog gevolgd door vier andere soloplaten en nu zelfs een vijfde album dat onder de titel “Out Of My Head” op de markt werd gebracht.

De nieuwe in Brooklyn, New York opgenomen plaat bestaat uit elf eigen composities waarin Paul Collins vooral aandacht besteedt aan goede melodieën en knappe riffs, hetgeen deze klassieke rock’n’roll-plaat tot de meest commerciële uit zijn carrière lijkt te gaan catalogeren. Hij zingt, speelt gitaar en drums en valt enkel voor basgitaar terug op de hulp van Paul Stingo die ook voor backing vocals zorgt en als mede-componist van een aantal tracks op “Out Of My Head” wordt vermeld. Ook multi-instrumentalist Jason Perrillo levert hand- en spandiensten op leadgitaar bij de song “Midnight Special” en op keyboards voor drie andere nummers.

Wat te betreuren is de totale duurtijd van dit muzikaal pretalbum, want met amper 33 minuten voor elf tracks lijkt het toch een beetje te weinig te zijn. Nochtans is het wellicht de dynamiek en de energie die in elke stuwende song zit, die de al wat ouder wordende rocker Paul Collins heeft doen besluiten om de duurtijd van de nummers tot het absolute minimum te beperken. Zo is het op de video bij deze bespreking te beluisteren liedje “Go” al afgelopen na amper 1 minuut en 35 seconden, inclusief stevig drumwerk van de auteur zelf.

Andere korte, maar daarom niet minder mooie tracks zijn “Kind Of Girl”, het melancholische en Beatlesque “Just Too Bad You’re Leaving” en het harmonieuze liefdesliedje voor een zekere “Emily”. Nog meer dynamiek steekt er in de song “You Belong to Me” en in het door ritmische bas- en drumklanken aangedreven “Killer Inside”. Sterk contrasterend met deze uptempo gebrachte nummers zijn de drie sfeervolle ballads aan het einde van deze plaat: “Lost Again”, “Tick Tock” en “Beautiful Eyes”. Als luisteraar zult u zich enkele keren nostalgisch ver terug in de jaren ’50 en ‘60 wanen als u de liedjes op “Out Of My Head” van Paul Collins door de speakers hoort galmen en dat is best een heel aangenaam gevoel.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Alive Natural Sound Records
distr.: V2

video