BIRGITTA FLICK QUARTET - COLOR STUDIES

Dit is het derde album van dit kwartet en het eerste met bassist James Banner die sinds 2016 lid is van de groep. Leider, tenorsaxofonist en componist is de Zweedse Birgitta Flick, nu residerend in Berlijn, zij studeerde saxofoon in Berlijn en Stockholm. Behalve haar quartet dat opereert vanuit Berlijn is ze lid van de Duits-Zweedse-Finse band “Flickstick” waarmee ze in 2012 de “Jazz Baltica Forderpreis”won. Verder werkt ze als duo met de New Yorkse pianist Carol Liebowitz en met het Nico Lohmann Quintet en in de band “Fluxmachine”van drummer Sebastian Voegler uit Stockholm en in het German Women’s Jazz Orchestra.

De titel “Color studies” verwijst naar een van haar composities maar zoals ze zelf zegt in de hoestekst is het ook een prima omschrijving van de muziek van het quartet. “Wij willen de muziek benaderen zo vrij als maar mogelijk is en ons improviseren laten leiden door inspiratie en intuïtie op het moment zelf” aldus Birgitta in de hoestekst. Het quartet bestaat uit Birgitta Flick op tenorsax, Andreas Schmidt op piano, James Banner op bas en Max Andrzejewski op drums. Alle nummers heeft Birgitta speciaal voor dit quartet geschreven samen met twee composities van Andreas Schmidt en enkele vrije improvisaties en geïmproviseerde versies van stukken van Béla Bartók en Johann Sebastian Bach. Het zijn over het algemeen vrij korte stukken die vooral uitblinken door de grote expressiviteit die ze uitstralen.

Het saxofoongeluid van Birgitta doet sterk denken aan het typische Westcoast geluid van saxofonisten als Bill Perkins, Bud Shank en Jack Montrose bijvoorbeeld, een fluweelzachte toon met een heel uitgebalanceerde structuur. Het groepsgeluid is een typisch voorbeeld van de moderne Europese jazzmuziek met de verstilde momenten en de bijna klassiek aandoende benadering. Daarom sluiten de bewerkingen van de stukken van Bach en Bartók ook perfect aan bij de composities van Flick en Schmidt, het gaat om “ Sarabande#1 en #2 uit de 6 suites voor cello van Bach(BWV 1011) en “Major and Minor”uit Mikrokosmos vol.2, No.59 van Bartók. Het stuk “Für Connie”is opgedragen aan de pianiste Connie Crothers die in 2016 overleed en wiens muziek en onderwijs Birgitta enorm hebben geïnspireerd. Dit nummer behoort zeker tot de hoogtepunten van dit album door de weemoed en liefde die het uitstraalt . Een prachtig album met knappe composities en een superieur spelend quartet en de naam Birgitta Flick is er een om te onthouden!

Jan van Leersum

 

Artiest info
Website  
 

Label : Double Moon / Challenge Rec.

video