THE TRIALS OF CATO – HIDE & HAIR

 

Robin Jones op mandoline en tenor banjo, William Addison op Ierse bouzouki en Tomos Williams op gitaar vormen samen het folktrio ‘The Trials Of Cato’ uit Groot-Brittannië met roots in Yorkshire, Engeland en Noord-Wales. Alle drie zingen ze ook nog, zoals te horen valt op hun nieuwe cd “Hide & Hair”, een debuutalbum met tien nummers.

Samen hebben ze enkele jaren doorgebracht in Libanon waar ze in Beiroet elk apart als leraren Engels aan de slag waren en ze elkaars interesse in traditionele folkmuziek vaststelden, hetgeen leidde tot de formatie van ‘The Trials Of Cato’. In Libanon hebben ze hun muziek voornamelijk laten beïnvloeden door de lokale traditionele folkmuziek. Terug in Engeland aangekomen namen ze eerst een titelloos ep-tje op, vooraleer aan het grote werk te beginnen door deze plaat op te nemen.

In enkele nummers op dit album gaan ze wel heel diep terug in de tijd naar de traditionele Ierse en Welshe folk in songs als opener “Difyrrwch” of in het naar een vallei in Noord-Libanon vernoemde nummer “Kadisha”. “Het op de video te beluisteren lied “Gloria” gaat over zichzelf opnieuw ontdekken en trouw blijven aan je principes. “Gawain” is dan weer een lied dat geïnspireerd werd door het Middeleeuwse verhaal over Sir Gawain en ‘The Green Knight’, echter de enige track waar we een elektrische gitaar op konden horen.

De voor ons beste song uit dit album is “My Love’s In Germany”, een nummer dat verhaalt over een weduwe die in de 17e eeuw treurt om haar geliefde, een jonge soldaat die het leven liet op het slagveld. Je moet wel een beetje liefhebber zijn van dit soort traditionele folkmuziek, maar als dat zo is, dan zal u dit album “Hide & Hair” van ‘The Trials Of Cato’ best kunnen appreciëren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Water Records

video