TAYLOR MARTIN - SONG DOGS

Asheville N.C. is een stad in North Carolina, en valt bestuurlijk gezien onder Buncombe County. Buiten het Biltmore House, een landhuis van de Vanderbilt, vallen binnen de populatie van zo’n vijfenzeventig duizend inwoners tegenwoordig meer en meer de talentvolle songwriters op die ze produceert. Ashley Heath focust zich op de blues, Jackson Grimm op de bluegrass en ook Caleb Johnson komt er vandaan. De rijke gospeltraditie van de plaats zal hier niet vreemd aan zijn. In het rijtje songwriters is ook zeker Americana artiest Taylor Martin te noteren, hoewel die al iets langer (sinds 1994) meedraait.

Taylor Martin debuteerde in 2009 met ‘Engine’ en liet daarna opnieuw van zich horen in 2014 met ‘Heartache and Bust’. Voor zijn nieuwe album ‘Song Dogs’ werkte hij samen met producer Amanda Anne Platt en co-producer Robert George. Onder de muzikanten die voor de opnames in de studio aanwezig waren, waren er leden van Amanda Anne Platt & the Honeycutters (Amanda Anne Platt, Matthew Smith), Mountain Heart (Aaron Ramsey, Josh Shilling) en het Jon Stickey Trio (Lyndsay Pruett).

Met de bluesy opener "Little Pictures" wordt er richting Professor Longhair gekeken, hier, met een geweldige, stekelige Josh Shilling achter de piano. In het nummer geeft Martin commentaar op het hedendaags sociaal leven. Martin omschrijft het zelf als: “de observatie van mensen die verloren zijn gegaan voor de realiteit, empathie en de menselijke ervaringen. Mensen, die teveel op mobiele telefoons en tablets zitten, missen de schoonheid van de wereld...". Het nummer klinkt onmiddellijk bekend en vereenvoudigt een complexe boodschap op heldere en lyrische wijze. Erg mooi is het rustige “Eden Colorado” waarop Matthew Smith van The Honeycutters op pedal steel het nummer erg mooi inkleurt. Mountain Heart’s Aaron Ramsey speelt mandoline en akoestische gitaar, Josh Shilling op piano, B3 en Wurlitzer en, Jon Stickley Trio’s Lyndsay Pruett bracht haar viool mee. Drummer Richie Jones van Ralph Roddenbery & Donna Hopkins Band en bassist Matt Dufon werkten ook mee. Daarnaast is er ook een gastbijdrage van de legendarische Ashevillenaar Aaron “Woody” Wood, een drijvende kracht in de muzikale gemeenschap van Asheville en, op de Neil Young cover “Music Arcade”’, zingt Platt mee. De Grammy winnares Debrissa McKinney is te horen op “Hollywood”. De andere covers zijn het Merle Haggard nummer “Kern River” en de Bob Dylan song “Sign on the Window”. In Martin’s eigen nummers showt hij zijn veelzijdigheid en zijn soulvolle stem. De love song “Milk and Honey” en de titel song en afsluiter “Song Dogs”, zijn bijzondere nummers. Geïnspireerd door wandelingen in het bos en luisterend naar coyotes die aan hun tochten beginnen, doet Martin zijn verhaal.

Uit ‘Song Dogs’ blijkt duidelijk de ervaring die de jaren aan Taylor Martin bijgebracht hebben. Een prima album van een knap songwriter, dat goed gemaakt is.

“ 'Song Dogs' clearly shows the experience that the years have taught Taylor Martin. A great album from a intelligent songwriter, that's well made… “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: TAYLOR MARTIN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Little Pictures” – 02.”Here Comes the Flood” – 03.”Eden Colorado” – 04.”Music Arcade” [Neil Young] – 05.”Second Sight” – 06.”Hollywood” – 07.”Our Memories” – 08.”Kern River” [Merle Haggard] – 09.”Milk and Honey” – 10.”Sign On the Window” [Bob Dylan]– 11.”Song Dogs” – Written by xx, except where otherwise [noted] ℗ 2018 – Produced by Amanda Anne Platt, Robert George & Taylor Martin

Album line-up:
Taylor Martin: lead vocs, acoustic guitar
Richie Jones: drums, aux percussion
Matthew Dufon: bass, harmony vocs (2,10)
Aaron Woody Wood: acoustic guitar (3,8), electric guitar (5,6,10)
Matthew Smith: electric guitar (1,2), pedal steel (3,7,8,11)
Josh Shilling: piano (1,2,6-8,10,11), B3 (1,2,5-7,10), Wurlitzer (5)
Phil Alley: telecaster (7)
Lyndsay Pruett: fiddle (4,5,7,8)
Amanda Anne Platt: harmony vocs (2,4,7,9,10)
Debrissa McKinney: harmony vocs (6)

Discography TAYLOR MARTIN:
Song Dogs [2018] | Heartache or Bust [2014] | Engine [2009] |  

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Little King Records

video