BAZART - BAZART ‘2’

Het gezegde snel, sneller, snelst geldt zeker voor het nieuwe Belgische popfenomeen, Bazart. Vanaf hun eerste singel “Goud”, met de slagzin die rotsvast in ieders geheugen gebeiteld is,“ Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel”, schoten ze als een raket naar de top. De single werd warm omarmd door alle radiozenders en de concerttickets vlogen van bij de start de deur uit met niets dan uitverkochte concerten, tot de grootste zalen zoals Het Sportpaleis toe. De festivals konden niet achterblijven en Bazart speelde zowel Rock Werchter, Pukkelpop. Lokerse Feesten, Pinkpop als Lowlands plat.

A dream come true, kan je zeker stellen, maar hoe moet je verder als band wanneer je bij je eerste plaat “Echo” al de hoogste sterren aan het firmament afschiet en platina haalt, je een niet te stoppen hype ontketent in Belgenland en de fans smachtend uitkijken naar een vervolg van je verhaal? Nog beter doen wordt moeilijk, maar met “Bazart ‘2’” heeft het magische trio Mathieu Terryn, Olivier Symons en Simon Nuytten, meer dan een waardige opvolger voor hun eerste kaskraker in de rekken liggen. “Bazart ‘2’” borduurt verder op het herkenbare Bazart geluid, aka inventieve en originele synthtunes, verleidelijke melodieën en slepende, soms ijl hoge stemmetjes, maar ook strijkers. De sound van het nieuwe album waaiert echter breder uit en ze tasten nieuwe horizonten af. Ook tekstueel hebben ze heeft Terryn zijn beste beentje voorgezet, met nummers die in je ziel kerven met een sentimentele cocktail van liefdesverdriet, liefde, wanhoop, twijfel, troost, maar ook angst en eenzaamheid. Al deze gevoelens lopen als een rode draad door “Bazart ‘2’” en vormt de lijm voor een mooi samenhangend geheel, dat gegarandeerd weer een verzameling hits bevat.

De eerste single die uit “Bazart ‘2’” getrokken werd, “Grip (Omarm me)” is alvast een echte topper, met een aanstekelijk ritme en funky basbeat, knap meerstemmig gezongen met de typische stem van Mathieu Terryn op de voorgrond, swingende synthesizers en een aanstekelijk refrein dat je binnen de kortste keren staat mee te brullen. Soulvol zomers en smachtend kan het ook, zoals op “Ademnood”, dat vol spijt terugkijkt op op een losgelaten liefde en knap uitdooft op piano, maar het is het zwoele, trage “Het doet me toch iets” dat met de prijs van meest sexy tune gaat lopen en een echt nightclub sfeertje oproept. “Vijf dagen” klinkt dan weer jachtig en paniekerig, achtervolgd door eenzaamheid, terwijl de tweede single “Intro” je heupwiegend traag en mijmerend op een aanstekelijk repetitief schreeuwende synthesizer over de brug trekt. Ook de schitterende duetten met de Belgische hip-hop revelatie Baloi in het opzwepende, Afro klinkende “Niet te dichtbij / Côte à Côte” en Eefje De Visser in “Onder Ons”, geven een frisse injectie aan het album en hebben een hoog hitgehalte.

Wie dacht dat Bazart na de blitse start misschien al over zijn top heen was en gedoemd was om even snel te verdwijnen als de hype gekomen was, zal zijn mening dringend moeten herzien. Hun tweede album “Bazart ‘2’” zet Bazart terug op de plaats die het verdient en dat is aan de top van de hitlijst.

Yvo Zels

20/10 Sportpaleis Antwerpen

 

 

Artiest info
   
 

video