TURNER CODY - THE GREAT SHADOW - 2007- 2017

December is de ideale maand om compilaties uit te brengen. Andere releases zijn er nauwelijks en er worden nog eens relatief veel cd’s verkocht ook. Het besluit om aanstaande vrijdag, 12 oktober op 62TV Records een compilatie uit te brengen is dan ook op zijn minst bijzonder, maar het past op een of andere manier wel bij Turner Cody. Deze New Yorkse zanger / gitarist was gedurende zijn bestaan van 2007 tot 2017 altijd een wat vreemde eend in de bijt, maar maakte, zeker achteraf bezien, vier bijzondere platen die alle vijf van hoog niveau waren en bovendien flink wat invloed hebben gehad op andere songwriters. Kort samengevat maakte Turner Cody na het eveneens compilatie album "60 Seasons" van Cody's platen van 2000 tot en met 2005, de albums "First Light" (2008), "Gangbusters!" (2010), "Rules Of The Road" (2012) en "Last Of The Big Time Spenders" (2012), platen die pas na enige tijd hun schoonheid bloot legden, en waarvan nu de beste 20 songs op deze nieuwe compilatie zijn opgenomen, wederom uitgegeven door het Belgische b.y records / 62TV Records.

De als geboren Turner Van Pelt Kniffin (22 Dezember 1980 in Boston, Massachusetts) koos iets sexiers naam, maar vooral iets makkelijkers zoals Turner Cody. Nadat hij zijn high school in Boston had afgemaakt, trok hij op negentienjarige leeftijd met de gitaar onder de arm naar New York, het culturele Mekka van de Verenigde Staten, om er als muzikant een paar potten te gaan breken. Acht jaar later blijken dat vooral bierpotten te zijn, en wel die van The Sidewalk Café, want zijn achttal releases zijn allen door hemzelf gefabriceerd. En toch. De jongeman heeft er zeker iets wezenlijks gerealiseerd. Zo is algemeen geweten dat The Sidewalk Café dé draaischijf is van de Amerikaanse anti-folkbeweging. Turner's eerste commerciële release was op Rough Trade's 2002 "Anti-folk Vol.1" -cd naast Adam Green, Kimya Dawson, Jeffrey Lewis en anderen uit de legendarische Sidewalk Café-scène van NYC. Cody slaagde erin op deze compilatie te verschijnen en werd er dikke maatjes met Adam Green en de broertjes Herman Düne. Vooral die laatste bleken niet onbelangrijk voor zijn muzikale ontwikkeling, want ze hielpen Cody regelmatig op verschillende albums en met Andre Herman Düne blikte Cody in 2002 het album "Chills" in. In Europa, en ook in België, was Turner Cody niet enkel al bassend te zien bij Herman Düne zelf, maar verzorgde hij ook hun voorprogramma.

"The Great Shadow" is niet zomaar een album. Neen, het is een compilatie van Cody's platen van 2007 tot 2017 en wat nog meer is, eind deze maand staat hij op verschillende podia in Belgenland, reden genoeg om deze buitengewone muzikant aan het werk te zien. Turner Cody maakt folkrock in de stijl van Bob Dylan, waarbij het vooral opvalt dat hij veel belang hecht aan zijn teksten. Cody neemt zijn akoestische gitaar ter hand en begint zingend te vertellen. Verwacht geen exotisch instrumentarium, want Cody beperkt zich alleen tot de klassieke bas-drums-gitaar-combinatie. Op het album is natuurlijk meer te horen, zo zijn van de opener "Better Days" en de afsluiter "The Wee Wee Hours" zowaar een videoclip ingeblikt en dat zijn dan de hoogtepunten, zou u denken, maar niets is minder waar, want hoewel het er bij het gros van de nummers op de typische, rustige singer-songwritersnelheid aan toe gaat, steekt Cody hier een daar een tandje bij. Het tweede nummer "Corner of My Room" een van de titels op het album "First Light" werd gekozen door Jacques Audiard en verscheen op diens meermaals bekroonde film "A Prophet". Wie zijn neus niet ophaalt voor de Amerikaanse anti-folkbeweging, waar eigenlijk weinig 'anti' aan is, en houdt van een zanger in de pure Amerikaanse traditie om de woonkamer wat op te vullen, vindt met Turner Cody een goede vriend. En misschien komt u dan toch uit uw luie stoel om een concert van Turner Cody bij te wonen die zich met zijn nostalgische, spannende en eigenzinnige muziek beslist gaat overdonderen.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: b.y Records / 62TV Records / PIAS

video