MARBLE SOUNDS - THE ADVICE TO TRAVEL LIGHT

Het was weer een tijdje geleden dat er een nieuwe plaat van Marble Sounds in de rekken lag. Twee jaar geleden verscheen het door de pers lovend onthaalde derde album “Tautou”. Frontman Pieter Van Dessel ruilde toen zijn gitaar in voor piano en keyboard, op zoek naar een vernieuwende toets voor hun gepatenteerde melancholische sound. De nieuwkomer “The Advice To Travel Light” gaat vandaag zelfs nog een stap verder, maar keert anderzijds ook terug naar hun oorspronkelijk geluid. De inbreng van gitaren van snarenwizard Gianni Marzo komt opnieuw meer op het voorplan en omarmt een subtiel gelaagd, maar uitgebreid instrumentaal palet van pedal-steel, blazers, strijkers en zelfs klokkenspel, dat tegelijkertijd eenvoud en rijkdom van klank verbindt.

De titel “The Advice To Travel Light” kent zijn oorsprong in een tweejarige reis naar Canada die Pieter meer dan tien jaar geleden ondernam en waar een vriend hem aanraadde zo weinig mogelijk bagage mee te nemen. In het echte leven geldt deze boodschap ook en kan teveel last op iemands schouders te zwaar doorwegen. “The Advice To Travel Light” is ook een persoonlijk album geworden, waar Pieter terugkijkt op eigen levenservaringen en filosofeert over liefde en relaties. Maar toch klinkt het geheel alles behalve weemoedig over de ganse lijn.

De eerste single van het album “Anyhow (Even Now)” kruipt met zijn krachtig meezing refrein echt in je oren, geruggensteund door een schitterend arrangement waar subtiliteit en krachtige instrumentatie hand in hand gaan. Ook het opwellende “Keep Repeating” is zo een pareltje dat explodeert in ware postrockstijl, net zoals het hemelse “Fire In The Lake”, dat met zijn korte repetitieve tekst, zich als een mantra tussen je oren nestelt en met zijn enorm gelaagde instrumentatie van druppelgitaar, wervelende percussie, vurige keybords en strijkers je plots de adem afsnijdt in een bruusk einde, prachtig. De plaat kent hierbij onmiddellijk twee singels meer.

Wie achter een flinke portie ontroering zoekt wordt evenmin teleurgesteld. Het breekbaar akoestisch getokkelde “Speeches” is opgedragen aan zijn jongste, bellen blazende dochter en wordt opgeluisterd met tedere strijkers en heerlijk harmonische samenzang. Het donkerste klinkt “39”, steunend op een weids echoënde monotone gitaar en spooky elektro, waar Pieter Van Dessel het heel moeilijk lijkt te hebben met het ouder worden, maar oprecht met de vocale steun van Renée Sys, een dankwoord uitspreekt aan de mensen die een zonnestraal van vreugde in zijn leven brengen. Ook de afsluiter met de niet mis te verstane titel “One last Regret”, waar de rijke instrumentatie weer druppelsgewijs binnen sluipt, baadt in melancholie, in momenten waar twijfel of verlies van zelfvertrouwen verbannen worden.

You Shouldn’t Ever End Up with No Confidence” fraseert Pieter Van Dessel en dat is een les die hij goed geleerd heeft. “The Advice To Travel Light” van Marble Sounds klinkt zeer overtuigend en verfrissend en kan naast het beste werk in zijn genre staan. Laat zeker de kans niet liggen om dit alles live te beleven op één van hun aankomende concerten.

Yvo Zels

 

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Zealrecords

video