THE INSPECTOR CLUZO - WE THE PEOPLE OF THE SOIL

The Inspector Cluzo, is de ietwat vreemde Franse band bestaande uit slechts twee leden, die ergens in 2008 schijnbaar uit het niets opdook en in eigen land wereldberoemd werd. Gitarist Laurent Lacrouts en drummer Mathieu Jourdain (ex- Wolfunkind), een duo uit Mont-de-Marsant, een plaatsje in het zuidwesten van Frankrijk, hebben hoorbaar op hun nieuwe en tevens zesde LP "We The People Of The Soil", genoeg aan elkaar om hun groove-funkrock-fusion aan de man/vrouw te brengen. En tegelijk zijn deze heren ook hun eigen managers, bookers, platenbazen, tourmanagers, geluid- en lichttechnici, distributeurs en promoters. Om maar even aan te geven hoe veelzijdig die gasten wel zijn. En die veelzijdigheid vinden we ook in hun muziek terug: denk Jurassic 5 meets AC/DC meets Curtis Mayfield meets Fun Lovin’ Criminals. Iets wat tussen rock en funk is gevallen, maar dan voorzien van enige explosieven.

Beïnvloed door o.a. deze vermelde bands, brengt het Frans duo een debuutalbum uit met de hulp van Angelo Moore (Fishbone) die ook de naam van de band bedacht. Namelijk vernoemde hij de band naar (Chief) Inspector Clouseau uit de film The Pink Panther. In 2008 brengen ze hun eerste EP uit, genaamd "The Inspector Cluzo" en met de singles "Two Days" en FxxK The BassPlayer" hebben ze in Japan twee grote hits. In 2010 komt het tweede album genaamd "The French Bastards" uit. De cover van dit album is gemaakt door een vriend van de band Chaos in Taiwan. Ze verkochten van dit album binnen de 3 jaar meer dan 50.000 exemplaren.

Ontstaan als project dat in de funkband Wolfunkind zijn oorsprong kent, was het de bedoeling om als trio op te treden. Na het regelmatig niet komen opdagen van de bassist besloot dit duo om verder te gaan als funkrock-tweetal. En ook op het nieuwe album "We The People Of The Soil" is er nog steeds geen bassist aan de horizon en blijkbaar gezien het geluid dat door het bonkende drumwerk en de schurende gitaren wordt veroorzaakt, zie ik het nut niet. De Fransen kruisen gewoon gitaar en drums op een manier die funk en rock op een groovy manier met elkaar versmelt. Op "We The People Of The Soil" werken de twee samen met Vance Powell, die eerder al als producer aan de slag was bij Jack White en Seasick Steve en tevens viert het duo met deze release, waarvan de opnames in Nashville werden geregistreerd, ook meteen hun 10e verjaardag. En dit was ook de reden voor Vance Powell waarom hij dit album wilde produceren, de eerste in de carrière van de groep die werd geproduceerd door een persoon buiten hun zelf.

Het album bevat 11 nummers, gaande van het heftige "Pressure On Mada Lands" met Tyler Bryant op gitaar tot de folk ballade "Little Girl and The Whislin' Train" waarop Laurent nog nooit zo goed heeft gezongen. Ik kan in deze categorie ook het laatste nummer "The Brothers in Ideals" met zijn betraande violen vermelden. Marianne Dissard leent haar schitterende stem in het duet met Lawrence in "The Best", en bij het horen van het met akoestische gitaar gebrachte "No Deal at the Crossroads", vraag je echt af waarom dit duo nog nooit door een majorlabel is opgepikt. Maar niet te min is het een prachtig rockalbum geworden waarin funk- en bluesgeuren worden geënt en waardoor het zondermeer hun beste plaat is geworden. Bovendien verschijnt "We The People Of The Soil" in de vorm van een lyrics- en fotoboek, dat alle songteksten bundelt en waarbij deze ongewone aanpak van deze 'gentlemen farmers' uitleggen hoe ze foie gras en biologische maïs produceren in hun kleine boerderij in de Landes.

Noem het een feestplaat, lekker beuken, stevige rock ....dat is wel heel kort samengevat het album "We The People Of The Soil" en bij het horen van dit album kan ik me zo voorstellen dat hun liveshows inderdaad flink spectaculair moeten zijn. Uit alles blijkt dat dit duo energie voor tien heeft. Daarbij hebben ze nummers die zich heerlijk lenen tot flink meebrullen. Dat meebrullen, daar spreekt toch wel echt uit hoe rock n’ roll dit album is, maar o zo lekker. Het giert en beukt je als luisteraar alle hoeken van je huiskamer door. Ga zeker deze band in Brussel bewonderen!

 

 

AB - 16.12.18 --------------------------------------------------------------------------- Botanique -14.02.19

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: F thebassplayer records / Caroline Universal

video