VIGÜELA - A TIEMPO REAL, A NEW TAKE ON SPANISH TRADITIO

Alhoewel…”world”…? Dit is gewoon folkmuziek uit Spanje, toch? Om maar te zeggen, lezer, hoe vervelend het kan zijn om etiketjes te (moeten) kleven op muziekjes, die van overal ter wereld toestromen en derhalve voor ieders gemak maar onder de noemer “world” geklasseerd worden. Wat er ook van zij, deze dubbel-CD, die tot bij ons komt via het ARC-label, is, met zijn exact honderd minuten muziek één van de strafste uitgaven, die ik de voorbije maanden mocht beluisteren.

Vigüela is een ensemble uit Toledo dat al ruim dertig jaar aan de weg timmert in het folksegment en dat doet met het allergrootste respect voor de traditie: zang en dans gaan vaak samen en de verhalen, die (groot)ouders aan hun (klein)kinderen vertellen, dienen vaak als kapstok voor de liederen van het zestal, dat zo dicht mogelijk bij de originele volksmuziek wil blijven. Dat wil zeggen: optreden op straten en pleinen, tussen de mensen, met wie de interactie erg belangrijk is. Veel instrumenten worden er niet gebruikt: een paar akoestische gitaren, wat luiten en percussie-instrumenten in allerlei formaten.

Zoals het een echte folkgroep betaamt, gingen ze op zoek naar de verschillende muzikale vormen, die, haast variërend van dorp tot dorp, in leven gehouden worden door jong en oud en die steevast verbonden zijn met de belangrijke momenten van het leven. Gaandeweg ontdekten de muzikanten een wereld van haast uitgestorven muzikale vormen, die zij zich stuk voor stuk probeerden eigen te maken zonder in epigonisme of kopieergedrag te vervallen en de neerslag van die zoektocht is dus deze dubbelaar geworden. Als je aan zoiets begint, kun je wel eens denken dat honderd minuten best veel is, zeker als je Spaans niet van hoge kwaliteit is, maar dat bezwaar wordt in een mum van tijd weggespeeld door deze heerlijke club muzikanten, die je meenemen daar regio’s waarvan je alleen maar de naam kent en dorpen waar je nog nooit van gehoord hebt.

Onderweg leer je muziek- en dansvormen kennen als de “jota”, de “ronda” de “fandango” en de “seguidilla, die op het eerste gezicht behoorlijk verwant zijn aan elkaar, maar die, zo ontdek je na enkele luisterbeurten, een soort regionale verschillen kennen. Nu eens treedt daarbij de gitaar op de voorgrond, dan weer is de zambomba, die we ook uit de flamenco kennen, de blikvanger. Zo brengt de band een heel mooi overzicht van echte folkmuziek uit zowel de eigen Toledo-regio, als uit Avila, Cáceres, Extremadura, La Mancha en Castilla y León. Ik ben vermoedelijk onvolledig, maar ik kan alleen maar hopen dat u enige moeite wil doen om dit juweel zelf te gaan ontdekken: enorm veel muziek voor een zachte prijs en vooral: u krijgt er een inzage in de Spaanse folk mee in huis, waar u alleen maar veel wijzer kunt van worden. Dit gaat gegarandeerd hele hoge ogen gooien in de gespecialiseerde charts!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: ARC

video