GORDIE TENTREES & JAXON HALDANE – GRIT

De Canadese folk- en rootsmuzikant Gordie Tentrees uit Yucon (nabij Alaska) ontmoette zijn landgenoot en countryartiest Jaxon Haldane uit Winnipeg, Manitoba voor het eerst op een folkfestival in 2014. Ze besloten ter plaatse om samen iets in de muziek te gaan doen, met als gevolg dat ze met zijn tweetjes meer dan 500 optredens in elf verschillende landen gingen verzorgen.

Pas nu gingen ze over tot het maken van een eerste plaat als duo. “Grit” is een verzameling van 12 live opgenomen liedjes waarvan de meeste door Gordie Tentrees werden geschreven. Maar er zijn ook enkele covers terug te vinden op dit album, zoals het nummer “I Don’t Have A Gun” van Will Kimbrough dat in 2003 voor het eerst op de markt kwam en “Willie’s Diamond Joe”, een folkliedje van ‘Blackie & The Rodeo Kings’ uit hun eveneens in 2003 verschenen album “Bark”.

Daarnaast krijgen we met “Craft Beards & Man Buns” ook een door Gordie Tentrees samen met Fred Eaglesmith gecomponeerde song die hier voor het eerst op plaat wordt gezet door Tentrees & Haldane. Op de video bij deze recensie kunt u genieten van beide heren die drie nummers live spelen: “No Integrity Man”, “Somebody’s Child” (dat niet op deze plaat staat) en “Holy Moly”. De openingstrack “Armand” over de dood van de gelijknamige Nederlandse protestzanger van ‘Ben Ik Te Min’ en het nummer “Junior” werden door beide heren samen gecomponeerd.

De instrumenten die ze ter begeleiding bij deze nummers in de handen hebben genomen zijn dobro, prison whistle, porch board bass, akoestische gitaar en voetpercussie die door Gordie Tentrees bespeeld worden en Jaxon Haldane die lapsteel en elektrische gitaar speelt op sigaarkistjesgitaren, naast vijfsnarenbanjo en fiddle saw. U zult zich allicht niet verbazen als we hier zeggen dat iemand als folklegende Woody Guthrie goedkeurend om de hoek toekijkt bij de liveoptredens van deze heren.

Dit live-album werd in Canada opgenomen tijdens vijf optredens en het is de officiële opvolger voor Gordie Tentrees’ studioalbum “Less Is More” uit 2016. Beide muzikanten zijn soms werkelijk virtuoos in het bespelen van hun snaarinstrumenten en ze kunnen hun publiek in de ban houden met deze songs en met alles wat er op het podium te zien valt tijdens hun optreden. Mochten ze ooit overwegen om in onze contreien te komen spelen, dan kunnen we het bijwonen van zo’n concert warm aanbevelen.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: GORDIE TENTREES & JAXON HALDANE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Greywood Records

video