OMAR SOSA & YILIAN CAÑIZARES - AGUAS

Niet zo heel lang geleden mochten we het in deze kolommen hebben over “Transparent Water”, het album dat pianist Omar Sosa vorig jaar maakte met koraspeler Seckou Keita. Vandaag is er nieuw werk van de man en alweer gaat het over “water”. Deze keer is violiste en zangeres Yilian Cañizares de partner-in-crime. Beiden zijn van Cubaanse origine: hij woont en werkt in de States, zij in Zwitserland, maar ze delen allebei het geloof in de Santaria, een geloofsvorm die in Cuba erg veel aanhangers heeft.

Eén van de godheden in die religie is de godin Oshun, de Godin van de Liefde en Heerseres over De Wateren en het is aan haar dat deze plaat gewijd en opgedragen is. Water staat voor: leven, energie, kracht, ruimte…en, wat beide artiesten betreft, ook nog eens voor de fysieke scheiding van hun geboortegrond. In een fijne mix van Afro-Cubaanse muziek, klassiek en jazz, die nu eens dartel en speels klinkt, dan weer ingetogen en mijmerend, werkt het duo zich, bijgestaan door de subtiele percussie van hun landgenoot Inor Sotolongo door elf redelijk lange nummers, nu eens puur instrumentaal, dan weer met de stem als bijkomend instrument, die samen een klein uurtje heel bijzondere luistermuziek vormen.

De songtitels geven vaak al een en ander aan: opener “Duo de Aguas” zet al meteen de toon: piano, viool en de stem van Yilian krijgen om beurten de ruimte om in een bijna folky woordenloos lied de sfeer van de plaat te bepalen. in “Dos Bendiciones” komt de jazzy zang voor het eerst opduiken en vraagt Yilian zich af om welke van haar zegeningen ze het meest blij moet zijn. Dat “De La Havana y Otras Nostalgias” overloopt van weemoed en heimwee, spreekt voor zich en ook “O Le Le” klinkt eerder ingetogen dan de opgewekt klinkende titel zou laten vermoeden. “Sonrisas de Niños” spreekt ook voor zich en “Oshun” is een regelrechte ode aan de al genoemde godin van de liefde.

Zo is de hele plaat lang een fijne wisselwerking tussen de melodische kracht van de Sosa-composities en de energieke benadering, die het spel en de zang van Yilian kenmerken en dat levert, aan het eind van de rit, een uur bijzonder mooie en toegankelijke muziek op, die echt noopt tot luisteren. Zo kom je ze niet vaak tegen en dat je Spaans niet helemaal je dàt is, is ook geen bezwaar, aangezien net zo goed in het Frans en het Engels gesproken en gezongen wordt. Bijzonder plaatje, maar ook bijzonder mooi !

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label : Music Development Company
distr.: Xango

video