VINCENT PEIRANI - LIVING BEING II NIGHT WALKER

Vincent Peirani (38) is een jazzmuzikant die zijn weg weet te vinden in wereldmuziek, klassiek, chansons en rock. Op dit album gebruikt hij zijn accordeon als een rockgitaar en sinds zijn debuut “Thrill Box”uit 2013 is de ster van deze Fransman rijzende en eigenlijk al van voor die tijd, als teenager won hij al prijzen.

Het bewijs van zijn veelzijdigheid bewijst zich al in het eerste nummer “Bang Bang”, de hit van Sonny & Cher, het nummer geschreven door Sonny Bono ontstijgt het niveau van het nogal platvloerse niveau van het origineel, hier blijkt de kracht van het nummer te liggen in de uitgekiende melodielijn, mits uitgesponnen en niet zo verhakkelt als in het origineel. Een andere cover is van een geheel andere aard “What power art thou” uit de opera King Arthur gecomponeerd door Henry Purcell (1659-1695) krijgt hier een prachtige gedragen uitvoering door Peirani en zijn bandleden.

Emile Parisien op sopraansax, Tony Paeleman op keyboards, Julien Herné op el.bas en el. gtr en Yoann Serra op drums vormen de superieure begeleiders van Peirani, ze waren er ook al bij in 2015 met het album Living Being, vandaar de toevoeging Living Being II aan de titel. Ze staan ook garant voor de sterke samenhang van de nummers ondanks de grote verscheidenheid van de composities. Het moment suprème is wat mij betreft het drieluik “Kashmir to Heaven”, deel 1 getiteld “Opening is een rustige introductie met Oosterse sferen opgeroepen door sopraansax en bas drums, daarna volgt “Kashmir” geschreven door Page, Plant en Bonham oftewel Led Zeppelin, de bekende gitaarsolo wordt hier uitgevoerd door een synthesizer ; rockmuziek blijft het hoewel meer riekend naar Zappa dan Zeppelin.

Deel 3 is het bekende “Stairway to heaven” eveneens van Led Zeppelin, het ligt dicht tegen het origineel aan maar met een totaal andere klankkleur en de accordeon van Peirani in de rol van zanger Robert Plant. Peirani omschrijft zijn band als een “chamber rock Music orchestra”en dat is goed te horen op deze nummers. Het titelstuk “Night Walker”neigt sterk naar progrock, heel populair in de hedendaagse jazz, maar wel superieur aan de meeste progrock bands uit de jaren ’70. In het Frans getinte “Enzo” is Peirani te horen op de accordina en laat de synthesizer fluitgeluid horen. In “Unknown chemistry” is goed te horen hoe de klank van accordeon en sopraansax elkaar perfect aanvullen en daar duidt de titel ook op. Opvallend is dat Peirani absoluut niet de hoofdrol opeist, dit is echt een groepsalbum, in “Falling” is de hoofdrol zelfs voor de sopraansax van Emile Parisien.

Een geweldige cd met letterlijk “voor elk wat wils”, dus laat je niet afschrikken door het labeltje jazz en voor de liefhebbers van Led Zeppelin en vooral van de trap naar de hemel verplichte kost.

Jan van Leersum.

 

Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : New Ar Int.

video