TOM FREUND – EAST OF LINCOLN

Wie singer -songwriter en americana artiest Tom Freund een beetje kent, weet welk groot talent erin hem schuilt. In 2013 hing de grote zaal van de Ancienne Belgique nog aan zijn lippen, enkel gewapend met stem en gitaar, toen hij het voorprogramma van Angus Stone verzorgde. Niet alleen is hij een zoet gevoicede multi-instrumentalist die zowel contrabas, gitaar, mandoline, ukelele, gitaar als piano of percussie bespeelt, ook als songwriter heeft hij unieke kwaliteiten en is van vele markten thuis. Zijn muziek waaiert uit van folk, tot singer-songwriter tot americana en roots en rock. Vandaag mogen we zijn negende studio album “East Of Lincoln” verwelkomen, een plaat waar Tom nog dieper in zijn ziel kijkt als op zijn voorganger “Two Moons” en ons een gevoelige man laat kennen met twijfels maar vooral ook hoop.

Met “East Of Lincoln” heeft Tom Freund al negen studioalbums op zijn conto. Zijn eerste plaat nam hij op in 1992 en was een duo-album samen met zijn goede vriend Ben Harper, getiteld “Pleasure and Pain”. Zesentwintig jaar later speelt Ben Harper opnieuw mee op “East Of Lincoln” en Tom zal zich geen mooier cadeau voor zijn 50ste verjaardag hebben kunnen wensen.

“East Of Lincoln” is een schitterend album geworden vol afwisseling in stijlen en een rollercoaster van gevoelens. In de titeltrack en eerste single “East Of Lincoln” breekt letterlijk zijn hart als hij zijn geliefde Venice Beach ziet ten onder gaan aan groot kapitaal en investeerders, die al de mooie, typische plaatsjes en herinneringen verwoesten. Hij schreeuwt het dan ook uit van verdriet in het refrein met de zin “So Roll Away With Me To Venice Town”, in deze soulvol slepende en emotionele song, schitterend geïnstrumenteerd met warme gitaarnoten, slide, mandoline, bevend orgeltje, strijkers en CC White die voor perfecte backing vocals zorgt. De warme, radiovriendelijke opener “Angelus” is dan weer een schitterende midtempo alt-country rocker in Wilco stijl, met knappe elektrische gitaar en het vrolijk orgeltje van Rami Jaffee zwierig in de achtergrond. In de knappe tweede single “Freezer Burn” hoor je de geest van Tom Petty herrijzen, maar moet Freund de gevolgen van verblindende verliefdheid ondervinden, met alle verdrietige gevolgen van dien, om in de droeve, dromerige akoestisch startende ballade “Runaround” tot de vaststelling te komen dat het tijd wordt om met de voetjes op de grond te komen. De Dave Matthews volgelingen zullen dit nummer zeker kunnen smaken, net zoals de zuiderse reggae feel van “Abandoning The Ship”, met backing vocals van Ben Harper, Graham Parker fans zal bekoren. Afwisseling is er zat op “East Of Lincoln”. Zo grijpt Tom je naar de keel in de met aangrijpende strijkers aangevulde pianoballade “Brokedown Jubilee”, maar maakt hij ook indruk met de stompende, bluesy rootsrocker “Hair Of The Dog”, met roestige akoestische gitaarklanken en de hakkende percussie van drumgenie Michael Jerome.

Hoe kan de plaat beter afsluiten dan met de hoopvolle hartenbreker op akoestische gitaar “Dream On (Believe In Yourself)”, opgevuld met warme melodica en lapsteelnoten van Ben Harper. “Don’t Be Tied Down, Cause You Best Believe In Yourself ” zingt Tom Freund en dit is een zin om te onthouden. Tom heeft nooit opgegeven en is altijd blijven dromen en hopen, met als resultaat deze schitterende plaat “East Of Lincoln”.

Tom Freund verstaat de kunst om uit te blinken is een uitgebreid palet van stijlen gaande van folk, rock tot americana, wat de klankrijkdom van deze nieuwe plaat zo uniek maakt. Bovendien is hij een uitgelezen zanger en songwriter die er niet voor terugdeinst zijn eigen ziel bloot te leggen in gevatte woorden waarin iedereen zich kan herkennen. Ik zou zeggen, dream on Tom, dream on, je surft op de juiste golf.

Yvo Zels

 

Tom Freund understands the art of excelling in an extensive palette of styles ranging from folk, rock to americana, which makes the sound richness of “East Of Lincoln” so unique. He is also an exquisite singer and songwriter who does not shy away from revealing his own soul in words that everyone can recognize. I would say, dream on Tom, dream on, you are surfing on the right cloud.

Artiest info
Website  
 

label: Surf Road Records

video