HYMN FOR HER - POP-N-DOWNERS

Lucy Tight & Wayne Waxing zijn een koppel en vormen samen Hymn for Her. Dit koppel trekt doorheen de Verenigde Staten en treden overal op waar hun mobilhome kan staan. Het is niet zomaar een mobilhome, maar een authentieke "Bambi Airstream", een model uit de jaren '60, rond en zilverkleurig. De caravan is niet alleen hun woonplaats, maar ook hun opnamestudio. Lucy en Wayne zijn dan ook te omschrijven als de ideale moderne hippies. Afgelopen jaren is het voor het duo heel druk bezig geweest met tournees door hun eigen thuisland, maar ook in het buitenland waaronder zelfs België, waar ze dan hun sappige countryblues speelden, maar steeds met een dosis desert rock en psychedelia, waardoor ze in de pers werden omschreven als "Hell’s Angels meets the Amish" en "Hillbillies with electronics opening Pandora’s Box".

De vorige jaren reisden ze dus werkelijk de wereld rond als zigeuners, in de voetsporen van de invloedrijke hippies van weleer. Zo toerden ze in het voorjaar en de zomer van 2016 door Europa en de UK, en keerden in de herfst terug naar de VS om hun album "Drive Til U Die" (2016) te promoten. Dit album was gedeeltelijk opgenomen in hun Bambi Airstream en gedeeltelijk in studio's met enkele uitstekende producenten:  Vance Powell, Mitch Easter & Jim Diamond. In 2017 keerden ze terug naar de UK en Europa en speelden vele festivals, waaronder Glastonbury, om  ook daar "Drive Til U Die" te promoten. En dat het duo veel op tour was bleek ook uit hun vorige platen want zo is hun tweede album "Lucy en Wayne en de Amairican Stream" (2010), zoals steeds opgenomen in hun vintage Bambi Airstream-trailer, maar wel op locaties die zich uitstrekken van Philadelphia tot Malibu, tijdens een tour die drie maanden duurde. Voor hun derde release, "Lucy & Wayne's Smokin Flames" (2013), ging het tweetal in een hoge versnelling. Ze reisden naar Ghetto Recording Studio's in Detroit om er samen met Jim Diamond te werken. Ze namen aldaar live 12 originele liedjes op en dit in slechts één week tijd.

In juni 2018 vloog Hymn for Her voor een uitgebreide tour wederom naar de U K en Europa om in september naar Amerika terug te keren om hun nieuwe release, "Pop-N-Downers", opgenomen in Nashville met grammy-winnaar, Vance Powell en gemasterd door Richard Dodd te promoten. We horen dadelijk dat de songs ver verwijderd zijn van de gedreven twangy rocksongs van hun 2016-release, "Drive Til U Die". Ze stralen als het ware verfijning uit en een charmante, kinderlijke eigenzinnigheid. Een kleurrijk tropicalia-sfeerje zweeft door een aantal van deze nummers, waardoor ze licht worden, zelfs wanneer de teksten zwaar worden. Zo gaat het eerste nummer "Blue Balloons" (zie video) over klimaatproblemen en zijn ecologische angst, maar het is een meer psychedelisch Americana nummer met orkestrale taferelen, mooie harmonieën en onconventionele momenten die precies recht uit een muziektheater komen. Met "Blue Balloons" levert het duo echter een zeer ontnuchterende boodschap, en spoort het de luisteraars aan voor hun planeet te zorgen.

De teksten van de andere songs zijn ook geïnspireerd op de huidige stand van de wereld, waardoor dit project even melodisch als tekstueel is. En dit doen ze met observaties over een reeks wereldaangelegenheden zoals corruptie en klimaatverandering en laten zien hoe het duo in contact staat met de wereld om hun heen. In "Shallow Graves" blijven ze dan ook hun sociaal bewuste geest verweven al nadenkend over zware onderwerpen, variërend van veiligheid op scholen tot badkamers. Maar in plaats van een oordeel uit te spreken, toont het duo zich bezorgd om mensen over de hele wereld en verpakt deze moeilijke onderwerpen rond een uitnodigende, luchtige melodie en de zuivere boodschap die ons aanmoedigt om elkaar niet op te geven. Hoewel het duo niet bang is om te reageren op de verontrustende zaken, zijn er ook opbeurende momenten, hetgeen ze laten horen in het uitbundige "Fireflies", waar een vrijgevochten melodie Lucy toestaat om haar verlangen te delen om in het onbekende te duiken, en het licht van de wereld te vangen door de feel-good vibe van dit nummer. "First Clown on the Moon" bereikt hetzelfde gevoel, geïnspireerd door hun dochter, Diver, wiens eerste droom in het leven was om een clown op de maan te zijn. Haar ouders namen dit wonderlijke idee en veranderden het in een even levendig nummer met een speelse banjo en een grillige interpretatie van hoe het zou zijn om heel ver in deze wereld te spelen.

Ze ronden het dynamische project af met het vertederende "It's Only a Paper Moon", ooit beroemd gemaakt door Ella Fitzgerald en Nat King Cole, en door het horen van de magie in dit nummer kunnen we even meereizen naar de jaren '30. Het mengen van folk en rock met roots en bluegrass invloeden met een vleugje country, vormt het brede spectrum van Hymn For Her op deze plaat. Daarbij bewijzen ze dat dit duo door hun passie het artistieke vermogen heeft om 's werelds meest ontnuchterende zaken aan te pakken en deze donkere materie krachtig te gebruiken om vreedzame muziek te creëren. Lucy en Wayne gebruiken tevens hun overtuigende stemmen om bij te dragen aan een impactvolle verandering, die ze volledig omarmen, en hierbij aantonen  waar de kracht van muziek toe in staat is, en anderzijds laat dit duo ook zien waarom ze echte artiesten zijn, en dat is gewoon top!

Artiest info
Website  
 

label: Rhythm Bomb Records

video