JOHN AKAPO - PARADISE BLUES

 

“ John Akapo at his very best with songs that mix both his love
of Delta blues and contemporary blues/roots music “

“Big” John Akapo, geboren in Hawaii, volbloed Samoaan, opgegroeid in Alaska, woonachtig in Honolulu, HI en… een “God fearing” blues muzikant. Akapo laat met zijn debuut album ‘Paradise Blues’ voor het eerst, vanop een van een eiland, aan gans de wereld van zich horen.

“ A nomad who followed the music… ”

In Alaska werd hij als kind verliefd op de gitaar en leerde hij acapella zingen. Zijn ooms waren rondtrekkende muzikanten, maar zijn ouders hielden John en zijn broers weg van muziek en de bijhorende r’n’r-levensstijl, de valkuilen, die de oorzaak waren dat familieleden verslaafd werden. Een vriend van zijn broer leerde John gitaar spelen en verder keek hij naar alle VHS tapes, die met muziek te maken hadden. Zo ontdekte hij Eric Clapton ( ‘Unplugged’ - MTV Unplugged 1992) die voor hem de wereld veranderde, niet wetende dat Clapton een Brit was en ooit een onderdeel van de Britisch blues revival. Hij ontdekten de blues “legends” en vond in blues de troost. John startte zijn professionele carrière als zanger / muzikant in Hawaï, waar hij bandleider was, solo optrad en (meer recent) producer van hip-hop artiesten.

“ My music is like a tree rooted in traditional blues but sprinkled with Pacific water… ”

Van de tien tracks die hij voor het blues album ‘Paradise Blues’ opnam, zijn er zeven originals en de drie covers van muzikanten die hem inspireerden, als Robert Johnson (”Ramblin’ On My Mind”), Muddy Waters (”I Can’t Be Satisfied”) en Tommy Johnson (”Big Road Blues”). Het zijn nummers die hij ongelooflijk goed covert, zingt met de stem van Eric Bibb en het gevoel van doorleefd blues artiest. In zijn eigen nummers gaan de verhalen over zijn afkomst, hoe hij op Hawaii geraakte en wat hij ervaart. Op ”Little Lani” vertelt hij hoe hij de blues ontdekte met Lani, tijdens een ritje met de wagen en op ”Maui Drive” over Maui, het op een na grootste eiland van Hawaï. Het bestaat uit twee vulkanen, de Haleakala en de overblijfselen van de oudere West Maui Volcano, die door een landengte met elkaar verbonden zijn. ”Caramac Blues” is een knappe walking blues over dingen die in je opkomen, op ”Hindsight (Missionary Blues)” zingt John over “achteraf” gezien en op ”Lord Help Me” zoekt hij om hulp. De afsluiter ”Don’t Believe Her” is John Akapo als blues man nog eens op zijn best. Hij waarschuwt je (“Don’t believe in woman, they don’t care what you feel…) en strooit met zijn blues, iedereen verwittigend, om zich heen. Wie met John Akapo nog in de opname studio stond, heb ik ondertussen nog niet kunnen achterhalen.    

John Akapo is een muzikant die zijn Samoa afkomst nergens verloochent. Op zijn ‘Paradise Blues’ belichaamt hij met elke gitaar lick de geest, schoonheid, verdriet en strijd van de eilanden. ‘Paradise Blues’ én John Akapo zijn zeker de te ontdekken parels in de Grote Oceaan!

“ John Akapo is a musician who never denies his Samoa heritage. On his 'Paradise Blues', with every guitar lick, he embodies the spirit, beauty, sadness and battle of the islands. 'Paradise Blues' and John Akapo are certainly the pearls to be discovered in the Pacific Ocean… “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Ramblin’ On My Mind” [Robert Johnson] – 02.”Little Lani” – 03.”Maui Drive” – 04.”I Can’t Be Satisfied” [Muddy Waters] – 05.”Caramac Blues” – 06.”Fighting For Love” – 07.”Hindsight (Missionary Blues)” – 08.”Lord Help Me” – 09.”Don’t Believe Her” – 10.”Big Road Blues” [Tommy Johnson] – Written by John Akapo, except where otherwise [noted] ℗ 2018 – Produced by John Akapo

Album line-up:
John Akapo: vocs, guitars, banjo… &…

Discography JOHN AKAPO:
Paradise Blues [2018] |

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Mensch House Records

video