ANNIE OAKLEY – WORDS WE MEAN

Op het eerste zicht zullen jullie bij het horen van de naam ‘Annie Oakley’ denken dat er hier een recensie gaat volgen over één of andere nieuwe cd van een gelijknamig zangeresje, maar dat klopt in dit geval niet helemaal. Want het in 2012 opgerichte ‘Annie Oakley’ is de naam van een groep die gevormd wordt door een trio jongedames uit Oklahoma City, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oklahoma.

Die drie vrouwen zijn de 21-jarige tweelingzussen Sophia en Grace Babb die gitaar spelen en zingen, aangevuld met de even jonge violiste Nia Personette die ook voor harmony vocals zorgt bij de twaalf songs die het trio op hun nieuwste plaat “Words We Mean” hebben samengebracht. Opvallende gelijkenis tussen de drie bandleden is dat ze allemaal hun vader op erg jonge leeftijd hebben verloren.

De Babb-sisters hebben hun leven lang al samen gezongen en muziek gespeeld. Zij zijn eveneens verantwoordelijk voor de muziek en de songteksten van alle nummers op dit album, waar ze trouwens volle drie jaar aan hebben gewerkt vooraleer tot de officiële release over te gaan.

Hun verhalen in de country- en Americana-liedjes op “Words We Mean” zijn vaak gebaseerd op heel persoonlijke belevenissen en ervaringen, maar net door die emotionele karakteristieken spreken ze ook andere mensen aan die zichzelf in die verhalen over liefde, leven, blijdschap en verdriet kunnen terugvinden.

Voorbeelden van dergelijke emotionele songs zijn o.a. “If I Were A Ghost” over het leven met een door leed en pijn overmande moeder, of de song “Into The Light” over eeuwigdurende liefde die ze bij hun ouders menen terug te vinden, ook na het plotse verlies van hun vader.

Af en toe kunnen traantjes worden weggepinkt bij liedjes op deze mooie plaat van een trio dat qua muziek erg vergelijkbaar is met het werk van uit vrouwen bestaande bands als ‘First Aid Kit’, ‘The Wailin’ Jennys’ of ‘Milk Carton Kids’. Songs die recht op het hart en op de emoties van de luisteraar mikken zijn o.a. “Recognition” (zie live uitvoering op de video) “Brother”, de eerste single “Did You Dream”, “Nothing To Say”, de knappe albumtiteltrack “Words We Mean” en de al even mooie, maar erg korte afsluiter “Sweet Time” met heerlijke samenzang door de Babb-zussen.

Na de vorige albums “Annie Oakley”, een ep uit 2013 en “Thought Of You A God”, hun debuutplaat uit 2015 en de vorig jaar verschenen ep “Lunar Manor Sessions” is het nieuwe volwaardige studioalbum “Words We Mean” alweer een veelbelovende nieuwe stap van dit trio in de richting van wereldwijde roem. Daardoor zullen ze binnenkort misschien wel in de globale voetsporen van die hier net vernoemde ‘female bands’ mogen treden. We wensen het deze drie jongedames alvast van ganser harte toe.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Horton Records

video