THE REFUSERS – DISOBEY

De inspiratie voor de muziek die de Amerikaanse psychedelische rockgroep ‘The Refusers’ uit Seattle maken werd gevonden in de indie rockmuziek van de jaren ’60 en ’70. De bandleden van ‘The Refusers’ (de weigeraars) beschouwen zichzelf als rockrebellen, vandaar allicht ook de titel van hun recente, derde studioplaat “Disobey” (niet gehoorzamen).

Frontman-gitarist-zanger-songschrijver en albumproducer is Michael Belkin, die samen met pianist Eric Robert, Hammondorgelspeler Joe Doria, bassist Steve Newton en drummer Brendan Hill deze formatie vervolledigt. Songteksten met af en toe ‘een welgemeende f**k you’ naar het politieke establishment van de Verenigde Staten krijgen in deze hectische dagen van president Trump en consoorten meer dan voldoende aandacht in de Amerikaanse media.

De bluesrockende albumtiteltrack “Disobey” op de bijgaande video spreekt boekdelen en nodigt de luisteraars uit tot terugvechten en niet zomaar aanvaarden wat er allemaal in hun land beslist wordt en aan het gebeuren is. Het sociale onrecht dat de landgenoten van ‘The Refusers’ wordt aangedaan dient met alle middelen bestreden te worden.

Andere songtitels die aangeven dat ze tegen alles en nog wat blijven protesteren zijn “Why Do They Lie?”, het funky nummer “Eruption”, “Fake News”, “Government Slave”, “Free The Captives” en “Emancipation”. Het tegen alles en nog wat aanschoppen op de tonen van rock’n’roll lijkt wel de favoriete hobby van dit kwintet te zijn. Minder agressief en hoopgevend is het van politieke statements gevrijwaarde en catchy rock’n’rollnummer “My Baby Loves Rock And Roll” en ook de bluesy openingstrack “Playing With Fire” geeft de indruk minder tegen onrecht te willen aanschoppen.

‘The Refusers’ zijn in Seattle al sinds geruime tijd een bekende naam en ze mochten daarom in hun thuishaven reeds enkele voorprogramma’s spelen voor grote internationale bands als ‘Kings Of Leon’ en ‘The Black Keys’. Hun vorige albums “Wake Up America” en “First Do Not Harm” hebben de weg naar wereldwijde roem geplaveid en deze plaat “Disobey” zal misschien wel voor de definitieve doorbraak gaan zorgen.

(valsam)
“From the band name and the album title, one could think that the record ‘Disobey’ from the American indie rock band ‘The Refusers’ is all about rebellion. Yet, the songs are very dynamic and uplifting and will make you want to start dancing to these swinging rock’n’roll tunes.“ – www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video