MIKE FARRIS – SILVER & STONE

Tot 2001 was de Amerikaanse muzikant Mike Farris de frontman van de formatie ‘Screamin’ Cheetah Wheelies’ uit Nashville, Tennessee. Sindsdien is hij actief als soloartiest met tot op heden vijf albums op zijn conto. Zijn songs situeren zich in muziekstijlen als soul, blues en gospel. In september bracht hij zijn nieuwste plaat “Silver & Stone” op de markt, een album met twaalf nummers waarvan er zeven door Mike Farris zelf werden geschreven en de overige vijf tracks zorgvuldig geselecteerde covers zijn van minder bekende klassiekers uit deze muziekgenres.

Misschien eerst even het lijstje van die covers overlopen. De eerste song die Mike Farris van een eigen versie heeft voorzien is “Are You Lonely For Me Baby?”, een nummer uit 1967 van Freddie Scott dat ook gecoverd werd door o.a. Otis Redding & Carla Thomas in 1967, door Al Green in 1971 en door Buddy Guy in 1998 op zijn album “Heavy Love”.

Een tweede coversong is “Let Me Love You Baby” van Willie Dixon uit zijn album “Damn Right, I’ve Got The Blues” van 1991, ook opgenomen door o.a. ‘Stevie Ray Vaughn & Double Trouble’ en Joe Bonamassa. Cover nummer drie is er een van “Hope She’ll Be Happier”, een song van Bill Withers uit zijn plaat “Just As I Am” van 1971, ook gecoverd door o.a. José James en Dayna Kurtz.

Een recenter nummer dat Mike Farris op deze plaat heeft gecoverd is de prachtige ballad “Breathless” die in 2015 op het album “Earthly Days” van singer-songwriter William Prince stond. De vijfde en laatste cover sluit dit album af en die eer is weggelegd voor de song “I’ll Come Running Back To You”, een nummer uit 1957 van Sam Cooke en destijds geschreven door diens manager Bill Cook.

Genoeg nu over de gecoverde liedjes, want de door Mike Farris zelf geschreven nummers zijn zeker zo lovenswaardig als die songs van andere artiesten. Zijn onvoorwaardelijke liefde voor de gospel- en soulmuziek druipt af van tracks als “Tennessee Girl”, het funky “Can I Get A Witness” (geen cover van de gelijknamige hit van Marvin Gaye), de heerlijk emotievolle ballads “Golden Wings” (zie video) en “Miss Somebody”, het bijzonder catchy gebrachte “Snap Your Fingers” en de oprecht gemeende ode aan de 79-jarige, nog steeds zeer actieve Amerikaanse R&B- en gospelzangeres Mavis Staples in “When Mavis Sings”. Joe Bonamassa verzorgt tenslotte nog een gesmaakt gastoptreden op elektrische gitaar en speelt een mooie gitaarsolo bij de gospelballad “Movin’ Me”.

De naar zijn 23-jarige huwelijk in de trouwring aanwezige “Silver & Stone” van Mike Farris is een topplaat, laat dat meteen duidelijk gesteld worden. Deze muzikant werkt al jarenlang keihard aan zijn solocarrière en hij verdient nu toch eindelijk om door te breken bij het grotere publiek. Voor zij die misschien nog wat meer overtuiging nodig hebben, raden we aan om ook eens naar zijn oudere platen “Shine For All The People” uit 2014, “Salvation In Lights” uit 2007 en debuutplaat “Goodnight Sun” uit 2002 te gaan luisteren, waarna u ongetwijfeld tot de aanschaf van “Silver & Stone” zult willen overgaan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records

video