JEREMIAH JOHNSON - STRAITJACKET

 

 “ An original American rock ‘n’n blues album with southern-fried soul… “

Jeremiah Johnson is een Amerikaanse blues singer-songwriter en gitarist. Als tiener volgde hij in St Louis, waar hij geboren is, gitaar lessen. Hij was eerst geïnteresseerd in jazz, later in rock en pas daarna, wanneer hij muzikanten hoorde spelen in de straten van Soulard (het historisch Frans gedeelte van St. Louis, Missouri), in blues muziek.

Naast zijn dagtaak in de Golf van Mexico in Texas, trad Johnson op. Hij was in 2004, 2005 en 2006 in Houston, TX, finalist van de regionale Blues Challenge. In 2011 won hij de St. Louis Blues Society IBC en verdedigde hij St. Louis in Memphis, Tennessee.

Aanvang 2009 verhuist Johnson terug naar St. Louis en vormt hij The Jeremiah Johnson Band. De band debuteert in 2010 met ‘9th & Russell’. In 2011 volgt ‘Brand Spank’n Blue’ en in 2014 filmt Gary Glenn een concert van Johnson, dat de basis wordt van een docu-concert “Ride the Blues”.

Zijn laatste album ‘Blues Heart Attack’ [2016] (de opvolger van ‘Grind’ [2015] is een album dat door Devon Allman geproduced is en waarop Yonrico Scott als gast drummer te horen is. Alle nummers op het album, zijn originele Johnson nummers. Het was twee jaar wachten op zijn ieue album ‘Straitjacket’. Het album werd uitgegegven bij Ruf Records en producer was label collega Mike Zito. Enkel de afsluiter ”Rock & Roll to the World” is een Alvin Lee Barnes’ cover.

De titel song ”Straitjacket” opent hier het album met Johnson’s lekkere bluesrock gitaar, met een strakke uptempo funky bas (Tom Maloney) en dito saxofoon (Frank Bauer). Het nummer zet al direct zowat de toon voor de rest van het album. ”Getting Tired” is een rustiger nummer dat de diversiteit van Johnson’s muziek aangeeft, wat net alles in muziek zo interessant maakt. “Blues In Her Eyes” is dan weer een slow blues en betekent nog meer gas terug nemen. Alweer een andere Johnson en alweer die diversiteit. ”Keep On Sailing” is dan weer een uptempo boogiewoogie, terwijl ”Believe In America” een Americana genre The Band Of Heathens is en ”King & Queen” een slow blues “à la lettre”. Op ”Dirty Mind” drijf je op de groove en op ”9th and Russell” is het de slide gitaar van Tom Maloney die je de swampy Mississippi Delta in duwt. Funk is wat er regelmatig terug komt. Op ”Old School” bepalen de snelle groovende baslijn en funky sax opnieuw de funky sfeer en zoek je daarn afwisseling dan is er ”Bonneville Shuffle”, een typisch swampy Southern rock nummer of ”Hold My Hand”, een echte country song.

Jeremiah Johnson’s ‘Straitjacket’ is een gevarieerd en veelzijdig album, met Johnson die zijn grenzen durft te verleggen. Voor rock, blues en roots liefhebbers, een “alles-in-een”.

“ Jeremiah Johnson's 'Straitjacket' is a varied and versatile album, with Johnson who dares to push his boundaries… “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”Straitjacket” – 02.”Getting Tired” – 03.”Blues In Her Eyes” – 04.”Keep On Sailing” – 05.”Believe In America” – 06.”King & Queen” – 07.”Dirty Mind” – 08.”9th and Russell” – 09.”Old School” – 10.”Bonneville Shuffle” – 11.”Hold My Hand” – 12.”Rock & Roll to the World” [Alvin Lee Barnes] – Written by Jeremiah Johnson, except where otherwise [noted] ℗ 2018 – Produced by Mike Zito

Album line-up:
Jeremiah Johnson: lead vocs, guitars
Tom Maloney: bass, slide guitar (backing vocals
Benet Schaeffer: drums
& Frank Bauer: sax, b-vocs / Mike Zito: rhythm guitar, lead guitar & vocs (12)

Discography JEREMIAH JOHNSON (BAND*):
Straitjacket [2018] | Blues Heart Attack* [2016] | Grind [2015] | Brand Spank’n Blue*, with the Sliders [2011] | 9th & Russell*, with the Sliders [2010] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video