GARDA – ODDS

Het ontstaan van de folk- en popformatie ‘Garda’ vond in 1999 plaats in de buurt van de bossen van het district Thuringen in centraal Duitsland, maar al gauw verhuisde de hele bende naar de voormalige Oost-Duitse stad Dresden aan de Elbe-rivier. De zeskoppige groep bestaat momenteel uit zanger-gitarist Kai Lehmann, pianiste en zangeres Cornelia Mothes, gitaristen Frank Heim en Lars Hiller, bassist Karsten Pretschner en drummer Ronny Wunderwald.

Hun eerste studioalbum was “Die, Technique, Die!” in 2008, gevolgd door “A Heart Of Pro” in 2012. Ter promotie van die twee platen werden er talloze concerten gegeven doorheen heel Europa, hetgeen de groep enige vertraging heeft opgeleverd bij het creëren van een nieuwe derde plaat die er nu wel degelijk gekomen is en de titel “Odds” heeft gekregen.

Voorafgaand aan de release van dit album werd er met het op werk van ‘Lambchop’ lijkende, weemoedig gebrachte nummer “Iron” ook al een eerste single uitgebracht die op veel bijval kon rekenen, deels ook omwille van de bijhorende video. Die song is de laatste en negende track op “Odds”, terwijl u de beelden bij de eerste song van het album en eveneens de nieuwe single “Wild/Lights” kunt bekijken op de video bij deze recensie.

Heel wat luisteraars zullen deze sound onderbrengen in dezelfde categorie als die waar de platen van o.a. ‘Cigarettes After Sex’, ‘Sophia’ of Conor Oberst en zijn groep ‘Bright Eyes’ een thuis zullen vinden. Sterke, vaak repetitieve melodieën en zachtjes gezongen songteksten vormen de kern van de negen nummers op “Odds”.

Uit dat aanbod onthouden wij naast de twee reeds vermelde singles vooral de liedjes “Slakmöre”, het meer rockende “Are We…?”, het melancholische “Made It Here After All”, het symfonische “400 Pages” en het emotioneel beladen liedje “Hunter” met mooie harmonieuze samenzang tussen Kai Lehmann en Cornelia Mothes.

Er werd niet minder dan drie jaar gedaan over het opnemen van deze plaat en een hele serie gastmuzikanten leverden in die periode een contributie af bij één of meerdere van de songs op “Odds”. Ons lijkt deze zeer mooie plaat net op tijd te komen om voor de nodige sfeervolle achtergrondmuziek te zorgen bij het vallen van de herfstbladeren, bij een glooiende zonsondergang en bij het langzame invallen van de duisternis.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: K&F Records

video