MIKE ZITO - BLUE ROOM

 

 “ 20 Years ago it all started for Mike Zito in St. Louis… “

Mike Zito woonde als kind met zijn familie, een arm gezin met vijf kinderen, op een klein appartement in St. Louis, MO, waar zijn vader in de jaren ’70 als vakbondsman werkte in de lokale Anheuser-Busch brouwerij, de (na InBev en SABMiller) toen op twee na grootste brouwer ter wereld en nu (zoals Stella Artois) onderdeel van InBev, de grootste brouwerijgroep ter wereld. Mike Zito was als tiener geïnteresseerd in de muziek van Van Halen en Led Zeppelin. Pas later komt zijn interesse in blues muziek, die hij leerde kennen in een gitaarwinkel waar hij werkte en ook gitaar leerde spelen.

“ I’ve played with country bands, dance bands, rock bands, alternative bands… “

Muziek was voor Mike Zito een uitlaatklep en vulde de tijd die hij over had als hij niet op zoek was naar inkomsten en van de ene job in de andere belandde. Als zevenentwintig jarige nam hij in 1998 zijn eerste solo album ‘Blue Room’ op. Met enkele eigen songs, bassist Doug Byrkit & drummer Brain Zielie én een budget van 1000 $ (want artistieke integriteit was niet goedkoop), trok hij naar kelders van de SGM Studio’s in St. Louis, MO. Op één dag en in een trek, namen ze de muziek van de tien tracks live, zonder overdubs op.

In 2009 winnen Zito en Cyril Neville de Blues Music Award voor “Song of the Year” met hun nummer “Pearl River”, de titel track uit het gelijknamige zevende solo album van Zito. Een volgende belangrijke muzikale stap voor Zito is zijn participatie in de Royal Southern Brotherhood, de nieuwe “superband”, die in 2011 in New Orléans door Reuben Williams (de manager van Mike Zito en Cyril Nivelle) opgericht werd.

In de zuidelijke staten heb je twee grote muzikale dynastieën: de Allman en de Neville familie. Zij vormen de basis van de Royal Southern Brotherhood. Voeg aan Devon Allman (gitarist en, zoon van Gregg Allman), Cyrille Neville (zang, percussie en, één van de vijf -Aaron, Art, Ivan, Charles & Cyril- Neville Brothers, de R&B/Gospel/Soul/Funk/Pop-band, die in 1977 in New Orléans opgericht werd), Mike Zito (zang, gitaar), bassist Charlie Wooton en drummer Yonrico Scott (ex Derek T en rucks Band, Gregg Allman, Allman Brothers Band) toe, dan is de RSB volledig. Devon Allman was in het begin sceptisch, maar wordt door zijn vriend Mike Zito, met wie hij al eerder samenwerkte, over de lijn getrokken. Devon Allman (°1976) is de jongste en Cyril  Neville (°1948) de oudste van de band. In 2015 verlaat Zito de RSB en wordt hij vervangen door Bart Walker, een andere Ruf Records’ muzikant. Ondertussen tourde Zito dit jaar met Vanja Sky en Bernard Allison in de Ruf Records’ Blues Caravan. En, de rest is verder geschiedenis.

“ You can still feel the urgency flood through the speakers… “

Mike Zito heeft alles moeten “overleven”, om met een propere lei te kunnen herbeginnen in Texas. Als menig muzikant kende ook hij zijn dieptepunten. Dakloos, verslaving, criminaliteit... Hij huwde met Laura, heeft kinderen die ook musiceren, is “clean” en reist nu de wereld rond met zijn songs. Zito’s recente release is bij Ruf Records de heruitgave (“remastered 20th anniversary edition of”) van zijn solo debuut ‘Blue Room’ [1998]. Het is de opvolger van ‘First Class Life’ [2018], zijn vijftiende solo album en ‘Make Blues Not War’ [2016].

‘Blue Room’ is een album met negen originele songs en één Elton John cover. Producer Kevin Gerdes verzorgde toen in St. Louis ook de opnames en de mix. Alles moest toen op een dag en in één adem gebeuren. In een bizarre intro opent een onherkenbare stem de opener ”Hollywood”, een funky blues, waarna Zito overneemt en, waarop vandaag nog steeds de urgentie door de speakers vloeit. ”Pull the Trigger” heeft een onweerstaanbare stop-start-tempo dat de rauwe stem van Zito extra ondersteunt. Op ”It’s All Good” krijgen we Mike’s eerste virtuoze solo, terwijl ”Gravy Jam” en ”Soundcheck” daarna funky instrumentals zijn, met Doug die zich op bas even door alle bochten draait. ”Lovering” is een gebalde slow blues en ”Shoes Blues” een ongebreidelde lofzang aan de liefde, onafgezien het gefoeter om waar de schoenen nu ergens liggen. Op ”Way About You” wordt je omarmt door de jazzy shuffle, waarna het op ”Lighthening Bug” bijna acht minuten langgenieten is van de glazige funk. Blijft er nog de afsluiter over. Op ”Rocket Man”, Zito’s cover van Elton John’s creatie voor ‘Honky Château’ in 1972, vallen door de eerlijkheid van de artiest de details niet op. Laat de kunstenaar maar zingen wat hij voelt en in zijn gitaarspel overdrijven, wij genoten er volop van.

‘Blue Room’ is het album waarmee het voor Mike Zito in 1998 allemaal begon.  Het was het begin van een nieuw opkomend talent uit St. Louis, die anno 2018 nog steeds indruk maakt. Deze herbewerkte heruitgave is een hebbeding of, op zijn minst een mooie aanvulling voor hen die Zito’s eerste album nog niet in hun collectie hadden.

“ In 1998 it all started for Mike Zito with the album 'Blue Room'. It was the beginning of a new upcoming talent from St. Louis, who now, ano 2018 still impresses… “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
SIDE A: 01.”Hollywood” – 02.”Pull the Trigger” – 03.”It’s All Good” – 04.”Gravy Jam” – 05.”Lovering” – SIDE B: 06.”Shoes Blues” – 07.”Way About You” – 08.”Soundcheck” – 09.”Lighthening Bug” – 10.”Rocket Man” [Elton John] – Written by Mike Zito, except where otherwise [noted] ℗ 2018 – Produced by Kevin Gerdes

Album line-up:
Mike Zito: vocs, guitar
Doug Byrkit: bass
Brain Zielie: drums

Discography MIKE ZITO:
Blue Room (re-issue debut album) [2018] | First Class Life [2018] | Make Blues Not War [2016] | Greyhound [2011] | Live From the Top [2010] | Pearl River, feat. Cyrill Neville, Anders Osborne & Susan Cowsill [2009] | Real Strong Feeling [2009] | Today [2008] | Slow It Down [2006] | Superman [2006] | America’s Most Wanted [2000] | Blue Room [1998] || Mike Zito & The Wheel: Keep Coming Back [2015] | Songs From The Road (CD/DVD) [2014] | Bootleg [2014] | Gone To Texas [2013] || With Royal Southern Brotherhood: Heartsloulblood [2014] | Songs From The Road – Live In Germany (CD/DVD) [2013] | Royal Southern Brotherhood [2012] |

   

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video