CHAD ELLIOTT & THE REDEMPTIONS – REST HEAVY: THE SUN STUDIO SESSIONS

Welke muzikant droomt er niet van om ooit een plaat te mogen opnemen in de legendarische ‘Sun Records’-studio in Memphis, Tennessee, destijds eigendom van producer Sam Phillips. De allergrootsten uit de muziekwereld zoals B.B. King, Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Roy Orbison hebben hier achter de microfoon gestaan om er legendarische albums in te blikken die nu nog steeds deel uitmaken van de kernbladzijden in de grote muziekgeschiedenis.

De Amerikaanse singer-songwriter Chad Elliott uit Lamoni in de staat Iowa is een muzikant wiens songs over liefde, passie, verdriet en verlies op tijdloze soul-, blues-, gospel- en rockmelodieën worden gecomponeerd. Dat hij die liedjes in de ‘Sun Records’-studio op plaat wou vereeuwigen hoeft dan ook niet te verbazen.

Met de hulp van zijn vaste begeleidingsgroep ‘The Redemptions’, bestaande uit Tommy Lewis op gitaar en mondharmonica, Travis McFarlane op piano en orgel, Joseph Cafaro op contrabas, Kevin Boehnke op trompet en akoestische gitaar en Jim Van Dorn op drums werden elf van zijn composities live opgenomen voor het album “Rest Heavy: The Sun Studio Sessions”.

De albumtiteltrack “Rest Heavy” waarmee de plaat begint is een emotioneel gebrachte soulballad die herinnert aan de zangstijl van Otis Redding. Het op de video te bekijken nummer “Shy Of Shameless” exploreert met zijn ritme en mondharmonicaklanken de wegen van de bluesmuziek, net als in het wat later volgende “Slow Again” en “Dirty River/Catfish Blues”. Bij het zachtjes rockende nummer “Hills Of Tennessee” werd een diepe duik in het muzikale verleden van de jaren zestig genomen.

Wij houden vooral van de schitterende ballads “Shining Stars” en “Alberta”, twee songs die opvallen door hun soberheid, maar ook door hun schoonheid en de prachtige zangprestatie van Chad Elliott. Nog zo’n muzikaal hoogtepunt op deze plaat is het instrumentaal erg mooi gearrangeerde liedje “Embarcadero Street” met knap werk op slidegitaar en drums. Tot slot kunnen wij ook mateloos genieten van het zeven minuten durende “Water Under The Bridge”, een tijdloze soulballad die ons meteen deed denken aan het werk van de jonge Van Morrison als soloartiest.

Chad Elliott is zeker geen nieuwkomer aan het muziekfirmament, want met meer dan 20 albums in zijn discografie kan hij intussen zeker een permanente plaats tussen de muzikale toppers van de 21e eeuw opeisen. Dit op zijn vorig jaar uitgebrachte plaat “Ringgold” volgende album “Rest Heavy: The Sun Studio Sessions” zal naar onze bescheiden mening daarbij de definitieve en verdiende doorbraak voor hem in de internationale muziekscène kunnen opleveren. Het weze hem van harte gegund!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video