DALE BANDY - BLUE.

 

 “ A chameleon of the Blues… “

Dale Bandy is al meer dan veertig jaar een geïnspireerd artiest, die zich als zanger, gitarist, songwriter, bandleider en producer veelzijdig manifesteert. Vandaar de omschrijving “een kameleon van de Blues”. Deze verscheidenheid geldt ook van zijn stijlen die gaan van traditionele blues en blues rock tot zijn eigen unieke kijk op hedendaagse blues.

Dale Bandy, hij is afkomstig uit Placentia, CA, maar woont nu in Orlando, FL, werd muzikant o.w.v. zijn moeilijk karakter en eigengezindheid. Hij speelde in verschillende bands. Eerst in de band van Big Shirley, daarna in Custom Deluxe en nu nog in The Blue Cans, maar hij moest en wou ook zijn eigen ding doen en begon een solo carrière. Het heeft jaren geduurd, maar is er nu met een eigen solo album.

Voor ‘Blue.”, de titel van zijn debuut album als solo artiest, liet Bandy zich inspireren door gebeurtenissen uit het echte leven, waarvan de emotionele inhoud ervan vanzelfsprekend is. In de negen nummers, waarvan hij er zelf vijf schreef, werd het gevoel van soms verbaal eens (met een te scherpe tong) te ver te zijn gegaan, muzikaal belichaamd in het nummer ”If I Could Only Take It Back”. Gelukkig kunnen we dit nummer als welgemene verontschuldiging accepteren. ‘Blue.’ opent met “My Bad Reputation”, Bandy’s gehypte versie van het ontmoeten van de ware liefde van zijn leven. ”Get It On”, de derde original in rij, is een verhaal dat iedereen die in een langdurige relatie verwikkeld is kan vertellen, omdat het nummer een beeld schetst van de liefde in een relatie die met tussenpauzen als eb en vloed, komt en gaat. ”Country Star” schreef Bandy in een droom, waarin hij in een studio in Nashville zijn muzikanten uitlegde hoe een nummer moest klinken. Wanneer hij aangaf om in te zetten, werd hij wakker, stond hij op en rende hij naar de studio in zijn huis om het nummer op te nemen. De piano solo is in één woord, samengevat: knap! De vijfde original ”Comin’ Down”, een nummer dat Bandy al vijfentwintig jaar geleden schreef,voelt aan als bevrijdend.

De eerste covers is ”Big Legged Woman” van James Williams, waarin Joe Bolero op sax met zijn solo, de prijs verdient. ”The Thrill Is Gone”, een nummer in 1951 geschreven door Roy Hawkins & Rick Darnell, werd in 1969 gecoverd door B.B. King en is ondertussen een blues wereldhit. Bandy’s versie is knap, beklijvend mooi. Van Kevin Moore koos hij ”I’m On Your Side” en afsluiten doet hij met ”Trouble In Mind”. Het is een nummer van Richard M. Jones aka Keb’ Mo’ dat ook al zo goed als een klassieker is en, dat Bandy koos omdat Mo’ zegt wat zovelen zelf niet kunnen zeggen.

Dale Bandy, een artiest die zijn tijd nam, staat er nu solo met ‘Blue.’. Het is een album dat al direct veel zegt over zijn muzikale kwaliteiten als artiest. Het was een lange reis, maar met vele mooie verhalen. En, met een punt sluit ik nu ook af.

“ Dale Bandy, an artist who took his time, is there solo with his debut album 'Blue.' It is an album, that tells us a lot about his qualities as a solo artist. It was a long journey, but with many beautiful sometimes unique stories. And, with a dot, I also close my quote now. “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”My Bad Reputation” – 02.”If I Could Only Take It Back” – 03.”Get It On” – 04.”Big Legged Woman” [James Williams] – 05.”Country Star” – 06.”The Thrill Is Gone” [Roy Hawkins, Rick Darnell] – 07.”Comin’ Down” – 08.”I’m On Your Side” [Kevin Moore] – 09.”Trouble In Mind” [Richard M. Jones (public domain)] – Written by Dale Bandy, except where otherwise [noted] ℗ 2018 – Produced, engineered, mixed, performed, programmed and designed by Dale Bandy

Album line-up:
Dale Bandy: vocs, guitar, bass (4), organ, program drums/keys
Gary Thompson: bass (all, exc. 4,9)
Joe Bolero: sax solo (4)
Goran Eric: trombone (3)

Discography DALE BANDY:
Blue. [2018] |

 

Artiest info
Website  
 

Label: Elastic Pinguin Records
Info: Frank Roszak Promotions

video