WARREN WIEBE - ORIGINAL DEMOS FEATURING WARREN WIEBE

Als je de naam van platenfirma Constante y Sonante ziet opduiken, dan kun je er gif op innemen dat de stem van de veel te vroeg overleden Warren Wiebe niet veraf is. Het Spaanse label heeft er namelijk een erezaak van gemaakt om de muzikale erfenis van de man, zo volledig mogelijk op te sporen en te digitaliseren. We hadden het recent in deze kolommen nog over releases rond de band Gig en de producer/songwriter Tomi Malm, waar telkens een nummer op voorkwam met de stem van wijlen Warren Wiebe, een man die bij leven door heel velen bewonderd en benijd werd, maar die nooit noemenswaardige of ruime erkenning kreeg. Wat bij leven niet lukte, kan misschien posthuum lukken en dus is hier nu een verzameling songs, die Wiebe ooit demo-gewijs inzong, maar waarvan 8 nooit eerder verschenen. Die songs zijn van niet meteen de minsten uit het songschrijversvak: David Foster, Burt Bachaeach & Tonio K., Steve Dorff, Tom Snow, Gardner & Fuller, Guy Thomas en Tim Feehan…het zijn allemaal namen, die bij lezers van kleine lettertjes op platenhoezen menig belletje zullen doen rinkelen. Ook sommige songs klinken bekend in de oren: opener “The Colour of My Love”, van de hand van Foster en Dr. Arthur Janov, werd oorspronkelijk geschreven voor de musical “Scream”, maar werd ook de titelsong van een Céline Dion-album. “”Live Each Day”, van Foster en zijn toenmalige eega Linda Thompson, was te horen op Foster’s “Love Lights The World”-CD.

Linda Thompson was ook co-writer van “A Little Thing Called Life”, dat ze samen met Steve Dorff maakte en dat wij in onze kast hebben staan in een prachtversie van Aaron Neville. Diezelfde Dorff schreef “ The Echo of Your Whisper” samen met zijn zoon Andrew en voor zover bekend is de demoversie op deze plaat de eerste verschijning van de song. “Never Take That Chance Again”, van de tandem Bacharach/Tonio K. werd groot gemaakt door Diane Schuur en “You’re Welcome In My Life” is een tekst van de grote Gerry Goffin, op muziek gezet door Tom Snow, die ook verantwoordelijk was voor “Spend a Little Time With You”, dat voor de film “Undercover Blues” (met Kathleen Turner) en naast de vocalen van Warren Wiebe hoor je hier ook die van Little Feat-zanger Shaun Murphy. Het hoogtepunt van de plaat is voor mij “7 Years”, een intense, meeslepende song vanuit het oogpunt van een wanhopige vader, die op zoek is naar zijn verdwenen dochter. Wat Warren Wiebe hier neerzette, snijdt werkelijk door merg en been. De song is van de hand van Scott Fuller, die samen met vaste kompaan Cecily Gardner ook “Nothing That I Wouldn’t Do” schreef.

Nog meer grote namen: Joe Williams, zanger van Toto bedacht de basis van “The Day I First Saw You”, waarna Guy Thomas het nummer afwerkte en Warren Wiebe inhuurde als vocalist. Die nam het in één take op en als je ’t niet gehoord hebt, geloof je dit niet: naturelle perfectie is dit! Tim Feehan maakte iets gelijkaardigs mee met “Don’t Tell My Heart”: muziek en tekst waren klaar, maar het duurde even voor Warren Wiebe langs kon komen om die partij in te zingen. Zij die erbij waren, waren stomverbaasd over de trefzekerheid waarmee de man met de engelenstem ook dit nummer in géén tijd in een definitieve plooi wist te leggen. Feehan schreef ook afsluiter “Make a Wish”, bedoeld om mee te dingen naar de titel van “verjaardagssong voor het 125-jarig bestaan van Canada. Hij had net een tournee met David Foster achter de rug en in de band van Foster zong….Warren Wiebe. Hij vroeg warren dus om de zang op zich te nemen en dat deed hij. De song won niet, maar is wel een fantastisch nummer, dat deze hele fijne plaat op passende wijze mag afsluiten. Dit is een mooi eerbetoon aan een veel te vroeg heengegane formidabele zanger, die al te onbekend is gebleven, maar die iedereen moet kunnen bekoren, die houdt van de muziek van pakweg Elton John, Billy Joel of zelfs Phil Collins.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label: Contante & Sonante

video