MIKE ZITO, VANJA SKY & BERNARD ALLISON - BLUES CARAVAN 2018 (CD/DVD)

 

 “ Follow Ruf's rolling review since it began in 2005… “

Thomas Ruf, die begon als manager van Luther Allison, richtte in 1994 het nu  gerenommeerde onafhankelijke Duitse blues label Ruf Records op. Hij kwam in 2005 met het idee van het organiseren van een concerten tour met dezelfde label artiesten, gedurende een bepaalde periode. Het idee kreeg de naam “Blues Caravan” en was de aanleiding voor opmerkelijke tourende trio’s, waarbij de mix van gevestigd en aankomend talent voor Ruf altijd erg belangrijk was. Van verschillende jaren werd op één plaats alles netjes live opgenomen en op CD/DVD uitgebracht. Geschäft ist Geschäft!

“ Where Blues Crosses Over… ” (Ruf Records’ motto)

Laten we de vele herinneringen in het verleden even rusten en hier terugblikken op wat we in 2018 op de planken kregen. Voor 2018 bestaat het trio van de Bluescaravan uit Mike Zito, Vanja Sky & Bernard Allison. Op kop staat een gevestigde waarde uit St. Louis, MO, Mike Zito. Muziek was ooit voor Zito een uitlaatklep en vulde de tijd die hij over had als hij niet op zoek was naar inkomsten en daarnij vaak van de ene job in de andere belandde. Als menig muzikant kende ook hij zijn dieptepunten. Kind uit een arm gezin, dakloos, verslaving, criminaliteit… Hij heeft alles moeten “overleven”, om met een propere lei in Texas te kunnen herbeginnen. Hij huwde met Laura, heeft kinderen, is “clean”, bracht al vijftien solo albums uit en reist nu de wereld rond met zijn songs  Als zevenentwintig jarige nam hij op één dag en in één trek (met bassist Doug Byrkit & drummer Brain Zielie) in 1998 –met een budget van 1000$, want artistieke integriteit was niet goedkoop- zijn eerste solo album ‘Blue Room’ op. Het album werd na twintig jaar recent door Ruf Records opnieuw uitgebracht.

Tweede in de rij is de knappe verschijning en, één van de laatste “ontdekkingen” van Ruf Records, Vanja Sky. Vanja vervoegt de rij van vrouwelijke blues talenten als Samantha Fish, Erja Lyytinen, Ana Popovic en Joanne Shaw Taylor, die bij Ruf een veilig en betrouwbaar nest vonden. Singer-songwriter / gitariste Vanja is afkomstig uit Zagreb in Kroatie. Vanja werd zo’n vijf jaar geleden, tijdens een live optreden bij haar in de buurt, bevangen door de muziek microbe en wou absoluut zelf gitariste worden. Twee jaar later speelde Vanja al in een band in Zagreb en in 2017 stond ze al in de studio om te werken aan haar debuut album ‘Bad Penny’, dat dit jaar uitgebracht werd.

We noemden in de inleiding al even Luther Allison, wat de link met het tweede zwaargewicht in de Caravan, zijn zoon Bernard als vanzelfsprekend maakt. Bernard Allison werd geboren in Chicago, IL en verdeelde zijn jeugd tussen Illinois en Florida. Zijn vader (de “much-missed Chicago heavyweight) Luther Allison (1939-1997) was een Chicago blues muzikant. Bernard vergezelde zijn vader begin jaren ’70 naar festivals, waar hij in contact kwam met Muddy Waters, Hound Dog Taylor en Albert King. Terwijl zijn vader tourde leerde Bernard zelf gitaar spelen. Van zijn vader kreeg hij een Stratocaster, maar hij moest hem beloven dat hij verder zou blijven studeren. In 1983, op zijn achttiende stond Bernard met zijn vader op het podium tijdens het Chicago Blues Festival. Nadat hij de middelbare school verliet, werd Bernard door Koko Taylor uitgenodigd om met haar als lid van haar band te touren. Tijdens het touren kwam hij opnieuw in contact met Johnny Winter en Stevie Ray Vaughan. Vanaf 1985, begon Bernard ook met zijn eigen band Bernard Allison & Back Talk op te treden en in 1989 werd hij de bandleider van de Europese tour band van zijn vader. Bernard debuteerde in 1990 (in EU) solo met ‘The Next Generation’, dat hij met de muzikanten van zijn vader in Paris opnam. Bernard en Allison bleven ook in de volgende jaren verder nauw samen werken. Bernard schreef samen met zijn vader de nummers van Allison’s drie laatste albums. In 1997, het jaar dat zijn vader stierf, debuteerde Bernard in de U.S. met ‘Keepin' the Blues Alive’. Allison's album ‘Storms of Life’ [2002] scoorde op #5 in de Top Blues Albums chart. Ondanks zijn successen in de U.S. bleef Allison in Parijs wonen. Als opvolger van zijn dertiende album ‘In The Mix’ [2015] verscheen er recent bij Ruf Records #14, ‘Let It Go’.

De Blues Caravan 2018 die aanvang dit jaar in Duitsland startte en, die in oktober in de Sates nog enkele concerten afwerkt zit er bijna op. Wij kunnen nu al nagenieten dank zij de CD/DVD die Ruf recent uitgebracht heeft. De DVD werd opgenomen op 27/01/18 in Café Hahn in Koblenz. Na de gemeenschappelijke opener en hommage aan Luther Allison “Low Down and Dirty”, doen de drie netjes apart de zang en samen hun ding, waarbij Vanja Sky mag beginnen. Ze kiest alle nummers uit haar debuut album ‘Bad Penny’, dat in maart uitgebracht werd. Met ”All Night” en de vraag “are you ready for some r’n’r?” start ze haar set stevig. Andere nummers uit haar set zijn een waargebeurd verhaal ”Married Man” (een mooie ballade, waarin ze alle mannen aanspreekt over hun leugens) en “Bad Penny” (de tweede cover, opener en titel song van haar debuut album), een nummer dat genoemd is naar een nummer van één van haar helden (de Ierse blues rock legende), Rory Gallagher. Dat Vanja zingen kan, dat laat ze al onmiddellijk horen en, dat haar gitaarspel beïnvloed is door SRV en Albert King, verbergt ze gelukkig niet.

De openers van de set van Mike Zito zijn een nummer met veel slide, “Keep Coming Back” (de titel song van zijn tweede album met The Wheel uit 2015)en “Wasted Time”, een van de nummers uit zijn laatste album ‘Make Blues No War’, waarvan hij ook (onder het motto “more sex and less politics”) het titel nummer zingt.

Bernard Allison opent zijn set instrumentaal heel groovend met “In the Open”. Samen met “Rocket 88” zijn dit nummers uit zijn ‘Keepin’ the Blues Alive’ album uit 1997. De slow blues “The Way Love Was Meant to Be” is de volgende original. Dit nummer met veel knappe gitaar accenten, is een nummer uit zijn ’Times Are Changing’ album uit 1998. Dit is de echte Bernard Allison, zoals we hem o.a. op Swing 2017, ook nog hoorden.

Op de DVD (duur: méér dan twee uur) kan je wat langer genieten van de gezamelijke afsluiters, waarvan “Life Is a Bitch” en “Serious (As a Heart Attack)” er twee zijn. Het laatste nummer schreef Allison over de essentie van de muziek, de blues. Bernard draagt het hier op aan zijn vader. Hij zingt het nummer met veel emotie in zijn stem en datzelfde gevoel weet hij ook in zijn solo te leggen. Met zijn vinger in de lucht en vragend aan zijn vader of hij het gehoord heeft sluit hij dit wondermooie nummer af. De absolute afsluiter (op de DVD) is daarna het meer dan vijftien minuten durende “Give Me Back My Wig”. Nu is het niet Mike, maar Bernard die de bottleneck hanteert. Deze Hound Dog Taylor song begint rustig, maar breekt van het ene moment op het andere helemaal open. Vanja, Mike en Bernard trekken dan nog eenmaal al hun registers open. Ze zingen om beurt een deel van de tekst en mogen ook apart soleren, al is het hoogtepunt misschien wel de fenomenale slide solo van Bernard met alleen het slagwerk van Mario Dawson als begeleiding. Ook de fantastische bassist Roger Inniss en drummer Mario Dawson krijgen hun moment in de schijnwerpers en mogen beiden met een geweldige solo hun sterk optreden afronden.

Ruf Records’ ‘Blues Caravan 2018’ is waarschijnlijk een van de betere edities van de voorbije jaren. Het is vooral dank zij de DVD dat we niets moeten missen van het geweldige optreden van Vanja Sky, Mike Zito & Bernard Allison, dat ook zowat een hommage is aan Luther Allison, met wie het voor Thomas Ruf jaren geleden allemaal begon.

“ Ruf Records' 'Blues Caravan 2018' is probably one of the best editions of the past years. It’s mainly thanks to the DVD that we should not miss this great performance of Vanja Sky, Mike Zito & Bernard Allison. ‘Blues Caravan 2018’ is also a tribute to Luther Allison, with whom it all started for Thomas Ruf almost 25 years ago... “  - www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 


CD track list (12#):
01.”Low Down and Dirty” [Luther Allison] – 02.”All Night” [Vanja Sky & Laurence Jones] – 03.”Do You Wanna” [Vanja Sky] – 04.”Married Man” [Vanja Sky] – 05.”Keep Coming Back” [Mike Zito] – 06.”Wasted Time” [Tom Hambridge / Mike Zito / Richard Fleming] – 07.”Make Blues Not War” [Tom Hambridge / Mike Zito] – 08.”In the Open” (instrumental) [B. Allison] – 09.”Rocket 88” [B. Allison] – 10.”The Way Love Was Meant To Be” [B. Allison]– 11.”Life Is a Bitch” – 12.”Serious (As a Heart Attack)” [B. Allison]
(1,11,12: together), (2-4: Vanja Sky), (5-7: Mike Zito), (8-10: Bernard Allison)

DVD track list (19#):
01.intro Tom – 02.”Low Down and Dirty” [Luther Allison] – 03.”All Night” [Vanja Sky & Laurence Jones] – 04.”Crossroads of Life” [Vanja Sky] – 05.”Married Man” [Vanja Sky] – 06.”Bad Penny” [W.R. Gallagher] – 07.”One More Train” [Tom Hambridge / Mike Zito / Richard Fleming] – 08.”Keep Coming Back” [Mike Zito] – 09.”Wasted Time” [Tom Hambridge / Mike Zito / Richard Fleming] – 10.”Make Blues Not War” [Tom Hambridge / Mike Zito] – 11.”In the Open” (instrumental) [B.Allison] – 12.”Rocket 88” [B.Allison] – 13.”The Way Love Was Meant to Be” [B.Allison] – 14.”Testify” (instrumental) [B. Allison] – 15.”Medley – Bad News Is Coming / Bad Love” – 16.”Life Is a Bitch” – 17.”Move From the Hood” – 18.”Serious (As a Heart Attack)” [B.Allison] – 19.”Give Me Back My Wig” [Hound Dog Taylor]
(1: intro) (2,15-19: together), (3-6: Vanja Sky), (7-10: Mike Zito), (11-14: Bernard Allison) Written by as [noted] ℗ 2018 – Produced by Thomas Ruf – Recorded live at Café Hahn in Koblenz, Germany on January 27, 2018

Album line-up:
Mike Zito: vocs, guitar
Vanja Sky: vocs, guitar
Bernard Allison: vocs, guitar
Roger Inniss: bass
Mario Dawson: drums

Discography BLUES CARAVAN (CD/DVD):
Mike Zito, Vanja Sky (Ally Venable) & Bernard Allison [2018] | Big Daddy Wilson, Vanessa Collier & Si Cranstoun [2017] | Ina Forsman, Layla Zoe & Tasha Taylor (Blues Sisters in Concert) [2016] | Eliana Cargnelutti, Sadie Johnson & Haether Crosse (Girls With Guitars) [2015] | Laurence Jones, Skjolberg & Albert Castiglia [2014] | Bart Walker, Joanne Shaw Taylor & Jimmy Bowskill (Tomorrow Guitar Heroes) [2013] | Dani Wilde, Victoria Smith & Samantha Fish (More Girls With Guitars) [2012] | Samantha Fish, Dani Wilde & Cassie Taylor (Girls With Guitars)  [2011] | Coco Montoya, Shakura S’Aida & Meena (Blues Without Frontiers) [2010] | Oli Brown, Erja Lyytinen & Joanna Shaw Taylor [2009] | Deborah Coleman, Candye Kane & Dani Wilde (Guitars & Feathers) [2008] | Sue Foley, Deborah Coleman & Roxanne Potvin [2007] | Erja Lyytinen, Aynsley Lister & Ian Parker [2006] | Ana Popović, Candye Kane & Eve Monsees [2005] |   

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video