JEANNE ADDED – RADIATE

“The wind has turned, the smoke is gone, the fire is burning” zijn woorden van de Franse alternatieve pop-rockartieste Jeanne Added die niets aan de twijfel overlaten. Deze getalenteerde artieste uit het nabijgelegen Reims komt na drie jaar uit met een sterke opvolger “Radiate” voor haar alom geprezen voorganger “Be Sensational”. Haar eerste album werd nog geproduced door Dan Levy van The Dø, die haar het nodige zelfvertrouwen gaf en zijn ervaring in de elektropop maar al te graag deelde met de getalenteerde Jeanne. Vandaag heeft ze duidelijk haar eigen muzikale richting en klank gevonden op een nieuw album waar ze opnieuw kiest voor de doordringende sound van synthesizers en drummachines maar met meer focus op haar schitterende stem, in een productie van het Frans-Schotse duo Maestro. Percussionist Mark Kerr (Les Rita Mitsoukou) en synthesizer virtuoos Frédéric Soulard (Limousine), die ze al kende vanop het conservatorium in Parijs, zorgden ervoor dat “Radiate” tegelijkertijd spannend en opwindend, maar ook intiem en bedwelmend klinkt. Voeg daarbij de glasheldere vocalen van Jeanne Added en je hebt een album dat bergen kan verzetten.

Jeanne Added is niet de minste artieste. Als je even door haar bio bladert vliegen de adelbrieven je rond de oren. Haar eerste hogere opleiding cello genoot ze aan het conservatorium van Reims, waarna ze in Parijs naar de bekende academie CNSMDP jazz ging studeren en toegang kreeg tot de Royal Academy of Music in London. Ondertussen volgde ze ook een opleiding zang en deed ze veel vertalingen voor jazzartiesten. Jeanne begon ook solo op te treden, zichzelf begeleidend op basgitaar, maar de bal ging pas goed aan het rollen toen ze het voorprogramma mocht doen op de tournee van The Dø. Daar ontstond een hechte band tussen het Frans-Finse duo Dan Levy en Olivia Merilahti, die ook Jeanne Added’s eerste plaat producenten en hun ervaring in het elektropop circuit maar al te graag deelden.

Vandaag staat Jeanne Added trots op haar eigen benen en heeft op “Radiate” niet enkel meer de focus gelegd op haar prachtige zangkwaliteiten, ook de klank van de soms kil digitaal klinkende synthesizers is heel origineel. Niet enkel de dynamiek van de synthesizer wordt uitgebuit, hij kan ook subtiel en warm klinken. Het plechtige, romantische “Faling Hearts” levert al dadelijk een visitekaartje af met wervelende percussie, synthesizer en prachtige koorzang, na de funky opener “Remake”. De titeltrack “Radiate” kent een spannende opbouw, met een krachtige stem die prominent een vuist maakt tegen de naar een climax opbouwende synthesizers, terwijl het radiovriendelijke “Mutate” dan weer heupwiegend, maar teder op elektrowolkjes drijft, met weer maar eens een schitterende zangpartij van Jeanne Added. Het aanstekelijk dansbaar “Before The Sun” mag met jachtige percussie en repetitieve synths dan weer luid door de luidsprekers galmen van elke discotheek. Afwisseling genoeg dus op “Radiate”, zelfs voor de aandachtige luisteraar die zeker gaat genieten van de laatste nummers van het album, die ons een tedere en emotionele Jeanne Added laten horen, met sublieme afsluiters als het knap opgebouwde en vurige “Song 1-2” en de op druppelende piano afsluitende hartenbreker “Years Have Past”.

Jeanne Added heeft met haar nieuwkomer “Radiate” indruk gemaakt met nummers die onder je huid kruipen en die bij elke beluistering meer geheimen prijs geven. Haar shows in Frankrijk lopen als een trein, met een nu al uitverkochte Le Trianon in Parijs, een opkomende show in 2019 in Le Zenith en vooral een optreden in de Botanique in Brussel op 13/12. Liefhebbers van degelijke en inventieve elektropop met prachtige vocalen, zorg dat je erbij bent.

Yvo Zels

 

Botanique in Brussel op 13/12

 


Artiest info
Website  
 

Label: Naïve Records
distr.: PIAS

video