WHISPERING SONS – IMAGE

Een debuutplaat is een baken in de carrière van een artiest die niet weg te cijferen valt. Whispering Sons heeft zijn debuutalbum de passende titel “Image” meegegeven en ze kunnen op beide oren slapen: het schitterende artwork van de Gentse kunstenaar Flor Maesen blijft even hard op je netvlies gebrand als de tien nummers die hun schitterende plaat sieren. Drie jaar na de release van hun alom geprezen EP “Endless Party”, ontvangen we met open armen hun eerste full-album “Image”.

Wie in 2016 Humo’s Rockrally volgde, herinnert zich maar al te goed dat Whispering Sons, Belgiës meest prestigieuze rockwedstrijd wonnen met het grootste verschil. Nooit voordien stonden de neuzen van de jury zo in dezelfde richting. Ondertussen bleven frontvrouw Fenne Kuppens, gitarist Kobe Lijnen, toetsenist Sander Hermans, bassist Tuur Vandeborne en drummer Sander Pelsmaekers niet bij de pakken zitten. Ze verhuisden van hun home-base Helchteren, in de Limburgse mijnstreek, naar Brussel en begonnen van daaruit aan een intensieve Europese tournee. Tussendoor schreven ze de nummers voor hun debuutalbum, dat tot leven kwamen in een donkere, kille repetitieruimte, in de Brusselse kanaalzone.

Tien dagen dook de band de GAM Studios in Waimes in om de tien nummers van “Image” nog meer glans te geven, onder het wakend oog van producer Micha Volders, co-producer Bert Vliegen. De dynamische mix lieten ze over aan Bert Libert in de Jetson Studio, terwijl Frederic Dejong de mastering verzorgde.

Twee jaar na hun hoogste schavotje op Humo’s Rockrally kloppen de Whispering Sons aan met hun langverwacht debuutalbum en om dadelijk met de deur in huis te vallen, het lost alle hoge verwachtingen in. De link naar het verleden van de geliefde new wave en postpunk sound is er, maar ze geven er een persoonlijke toets aan met de diepdonkere zang van Fenne Kuppens, de weids echoënde en repetitieve gitaarpartijen van Kobe Lijnen, die aangevuld worden met inventieve elektronica en percussie.

Schitterende opener “Stalemate” zet al dadelijk de bakens uit, opzwepend openend op percussie en gitaar om dan verslonden te worden door de duistere stem van Fenne. De heftige opvolger “Got A Light” laat de gitaarnoten pas helemaal door je keel gieren in combinatie met een sublieme ritmesectie, om in een Swans finale te duiken waar je de decibels de vrije loop zou laten gaan.

“Alone” grijpt je dan weer bij nekvel met een gitaarrif die je niet meer uit je oren krijgt en de hypnotiserende stem van Fenne in de rol van de beste Eugene Edwards doet de rest. Heerlijke song die al in pre-release te beluisteren was, net als het donkere “Waste” dat knap de spanning opbouwt, om uit te monden in een emotionele uitbarsting van zang en percussie. “I don’t know if I can” zingt Fenne twijfelend, maar geen nood. Vijfenveertig minuten lang weten Whispering Sons je aan je luidsprekers te kluisteren.

Ook tragere songs zoals het bedwelmend sensuele “Skin”, met weids klinkende gitaarnoten en ritselende synthesizer, of het plechtig op piano begeleide “No Image”, dat als langste nummer, bijna als een treurende rouwstoet aan je voorbijtrekt en na vijf minuten even fel losbarst als abrupt eindigt, kunnen meer dan overtuigen. En dan zwijgen we nog over het hectisch hamerende en kolkende “No Time”, waar je gaat dromen van zware industrial noten.

Al dit alles op plaat al zo denderend klinkt vragen we ons met spanning af wat dit live gaat geven. De Zenne lucht en een donkere bunker als repetitiekot hebben bij Whispering Sons duidelijk hun vruchten afgeworpen. “Image” is een beeld van een debuutalbum geworden dat deze Brusselse Limburgers op hetzelfde hoogste schavotje zet als twee jaar geleden: top!

Yvo Zels

 

OCT 19 Left of the Dial Festival-Rotterdam, Netherlands
OCT 20 Ancienne Belgique RELEASE SHOW Brussels, Belgium
OCT 22 Dutch Design Week-Eindhoven, Netherlands
OCT 24 De Kreun (support Gang of Four)-Kortrijk, Belgium
OCT 25 Paard van Troje (support Gang of Four) Den Haag, Netherlands
OCT 31 Sugarfactory-Amsterdam, Netherlands
NOV 10 Belvédère-Namur, Belgium
DEC 1 Sinner's Day-Genk, Belgium
DEC 8 Kuub-Turnhout, Belgium
DEC 14 De Centrale-Gent, Belgium
FEB 2 Muziekodroom-Hasselt, Belgium

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Pias / Smile

video