RICHARD THOMPSON – 13 RIVERS

Echte muziekkenners weten dat een nieuwe plaat van de nu 69-jarige Richard Thompson altijd voor verrassingen weet te zorgen. Al meer dan 50 jaar is deze voormalige gitarist van ‘Fairport Convention’ uiterst creatief als zanger en songschrijver voor soloplaten en voor de albums die hij samen met zijn voormalige echtgenote Linda heeft opgenomen.

Het is nu niet anders met zijn allerlaatste worp “13 Rivers” waarop dienovereenkomstig de albumtitel 13 nieuwe composities van Richard Thompson terug te vinden zijn. Het verrassende element bij dit album is het feit dat het muzikale genie rockt als zelden tevoren. De nieuwe plaat werd in zijn actuele thuishaven in Hollywood, Californië opgenomen met hemzelf als producer.

De instrumentalisten die hem in de opnamestudio hebben bijgestaan zijn drummer Michael Jerome, bassist Taras Prodaniuk en gitarist Bobby Eichorn, terwijl Richard Thompson zelf voor alle gitaarwerk en de keyboardsklanken heeft gezorgd. De vrouwelijke harmony vocals bij enkele nummers worden verzorgd door Siobhan Meyer Kennedy, Zara Phillips en Judith Owen bij het nummer “No Matter”.

De eerste drie tracks op “13 Rivers” zijn stuk voor stuk stevige rocksongs met “The Storms Won’t Come”, “The Rattle Within” en “Her Love Was Meant For Me”. Pas bij “Bones Of Gilead” (zie bijgaande audio video) gaat het tempo een beetje naar beneden en wordt de ritmiek en de melodie van het nummer belangrijker.

De eerste ballad op deze plaat is “The Dog In You” en staat pas op nummer 5 van de tracklijst. Het songschrijversgenie, dat Richard Thompson ongetwijfeld mag worden genoemd, toont hij daarna nog een paar keer in een song als “Do All These Tears Belong To You?” of in de supersensitieve ballad “My Rock, My Rope” waarin er met zijn emotioneel zangwerk en dito songtekst recht op het bloedende hart van de gevoelige luisteraars wordt gemikt.

Daarna worden de elektrische gitaren terug omgord en kunnen we opnieuw de dansvloer op voor twee swingende rocksongs met “You Can’t Reach Me” en “Pride”. Er volgt nog een prachtig te koesteren momentje van muzikale bezinning als Richard Thompson zich samen met Judith Owen aan een vocaal duetje waagt in “No Matter”. Als de ballad “Shaking The Gates” een slot breidt aan dit album, dan beseffen we plots dat “13 Rivers” misschien wel eens één van de allerbeste albums van Richard Thompson zou kunnen zijn en dat betekent toch wel heel wat voor iemand die een indrukwekkende serie platen heeft afgeleverd in zijn halve eeuw activiteit als singer-songwriter.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video