NEILSON HUBBARD – CUMBERLAND ISLAND

 

De 45-jarige Neilson Hubbard is een Amerikaanse singer-songwriter en producer die zijn muzikale carrière startte als stichtend lid van de formatie ‘This Living Hand’ die hij samen met Clay Jones oprichtte. Toen er een einde aan die band kwam, ging hij resoluut werken aan een solocarrière met drie albums en vormde hij samen met singer-songwriter Matthew Ryan een nieuwe groep onder de naam ‘Strays Don’t Sleep’.

Hij brengt nu een nieuw soloalbum op de markt dat “Cumberland Island” als titel kreeg en twaalf jaar na zijn vorige plaat “I Love Your Muscles” op de markt komt. Het album bevat elf liedjes die Neilson Hubbard zelf heeft geschreven, meestal in een samenwerkingsverband met langjarige muzikale vrienden als Ben Glover, Matthew Perryman Jones, Jude Johnstone, Joshua Britt, Alex Wong, Hannah Miller, Danny Mitchell en zijn kersverse nieuwe echtgenote Audrey Spillman Hubbard.

Cumberland Island is het grootste eiland van de ‘Sea Islands’ aan de Atlantische kust van de Amerikaanse staat Georgia. De dag na zijn huwelijk trok hij met zijn geliefde naar het desolate eiland om er ten volle van de romantiek te gaan genieten. Hij schreef er meteen de albumtiteltrack van zijn vijfde soloplaat, een song die u op bijgaande video kunt beluisteren en die als eerste nummer op deze erg mooie plaat terug te vinden is.

De nieuw gevonden liefde, de verloren liefde, de verbroken dromen en beloftes in zijn relaties vormen de belangrijkste onderwerpen van de elf melodieuze songs die op dit album een thuis hebben gevonden. Toen hij die nummers ging opnemen kon hij rekenen op de steun van muzikale vrienden uit Nashville die als sessiemuzikanten hun instrumentale bijdrage aan de songs kwamen afleveren. Vooral de namen van gitarist Will Kimbrough, pianist Danny Mitchell, mandolinespeler Joshua Britt, bassist Dean Marold, violist Eamon McLoughlin en Ben Glover op akoestische gitaar keren terug op de meeste tracks van “Cumberland Island”, terwijl de vrouwelijke vocale harmonieën afkomstig zijn vrouwtje Audrey Spillman Hubbard en Natalie Schlabs.

Zelfs met de grootste moeite kunnen we geen enkele zwakkere song terugvinden op deze plaat, maar het zijn toch vooral “Save You”, “Can’t Look Away”, “Don’t Make Me Walk Through This World On My Own”, “If The Sun Comes Up Tomorrow”, het intimistische “How Much Longer Can We Bend”, vioolsong “Oh Black River” en het schitterende op akoestische piano gespeelde slotnummer en liefdesliedje “For My Love” die ons na een paar beluisteringen het best zullen bijblijven en later zeker ook nog vaker door de stereo zullen weerklinken. Onze conclusie is dan ook dat “Cumberland Island” van Neilson Hubbard een album is dat elke rechtgeaarde liefhebber van de betere folk- en Americanamuziek eigenlijk zonder verder na te denken onmiddellijk aan zijn platencollectie dient toe te voegen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video