JIM WYLY – THE ARTISAN

De Texaanse muzikant Jim Wyly heeft gedurende meer dan 40 jaar liedjes gecomponeerd en gezongen, vooral in de buurt van zijn woonplaats Austin. Hij deed dit af en toe als soloperformer, maar voornamelijk als lid van enkele bands waaronder ‘Movin Target’ en ‘The Lunar Rollers’. Pas op de gezegende leeftijd van 72 jaar heeft hij beslist om de beste songs die hij in die lange periode heeft geschreven ook zelf op te nemen op een soloalbum, zijn debuutplaat die “The Artisan” als titel meekreeg.

Zelf speelt hij bij de opnames van die nummers op akoestische en elektrische gitaar en ook het Hammondorgel heeft voor hem geen geheimen. De extra bijstand in de opnamestudio in Austin kwam van Ray Bonneville op mondharmonica, Javier Chaparro op viool en Jorge de Armas die voor de percussie instond, terwijl countryzangeres Libby Koch hier en daar voor vrouwelijke harmony vocals zorgde en collega songschrijver Chuck Hawthorne de rol van producer waarnam.

Jim Wyly is een verhalenverteller in zijn liedjes en qua stemgeluid kan hij de ervaring en de effecten van een halve eeuw op podia gestaan te hebben niet verbergen. De onderwerpen die in zijn songs aan bod komen gaan bijna altijd over de liefde in al haar aspecten, van verliefd worden tot het verlies van een geliefde, de emoties, de spijt en de eenzaamheid die ook af en toe opduiken in het leven van een man die zijn gevoelens en ervaringen steeds weer neerschrijft in songteksten.

De muzikaliteit van de elf nummers op “The Artisan” blijft vaak beperkt tot akoestische folk, waardoor de betekenisvolle liedjesteksten nog beter tot uiting kunnen komen. De muziekliefhebbers zullen in deze songs zeker invloeden van folk- en countrylegendes als Guy Clark en Townes Van Zandt kunnen herkennen.

De video van minder goede beeldkwaliteit bij deze recensie neemt u mee terug in de tijd toen hij in 2011 tijdens een liveoptreden “Mr. Snowman” bracht, de eerste song die op dit album staat. In “Someone’s Gonna Love You” horen we hoe Jim Wyly de R&B-paden probeert te bewandelen en in “Red Water River Queen” en “You Took Me” worden elementen uit de rock’n’roll-sound in de songs verweven. Door het mondharmonicaspel van Ray Bonneville krijgt “Wildman Of The Thicket” zelfs een stevig bluesy tintje.

Ons favoriete nummer uit deze plaat is “Suddenly I’m Single”, een ballad die door de heerlijke vioolklanken van Javier Chaparro bijzonder sfeervol en emotioneel is geworden. Andere naar liefdesproblemen verwijzende nummers zijn “Nobody Lights My Heart Like You”, “I Don’t Wanna Be There”, “Someone’s Gonna Love You” en het alweer door subtiel maar o zo prachtig vioolwerk begeleide “Please Nessie”. Het liedje “The Artisan” is de afsluiter en ook de titel van dit album dat een knap overzicht geeft van de artisanale vakman, zanger en songschrijver die Jim Wyly in de voorbije vier decennia is geweest.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JIM WYLY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Texas Fanfair Publishing & Gaylord Music

video