NINE BEATS COLLECTIVE – NINE BEATS TO THE BAR

De eerlijkheid gebiedt me hier om toe te geven dat ik tot op heden nog nooit gehoord had van het muzikale gezelschap ‘Nine Beats Collective’, een internationale bende van twaalf muzikanten, theologen, activisten en songschrijvers, die elk als voornaamste doel hebben om een bijdrage af te leveren voor een nieuwe wereldorde. Als basis voor hun boodschap voor een betere toekomst hanteren ze daarbij de oude Bijbel.

Op het debuutalbum “Nine Beats To The Bar” doen ze hun ding in 26 tracks die qua duurtijd variëren van een halve minuut tot bijna zeven minuten. De muziekstijlen die hierbij aan bod komen zijn ook zeer uiteenlopend, gaande van hip-hop tot soul, R&B, reggae, pop en rock. We vrezen een beetje dat dit werkje bij heel wat luisteraars als prekerig en indoctrinerend zou kunnen overkomen. In Amerika kom je hiermee probleemloos weg, maar de nuchtere Europeaan zal hierover allicht zijn eigen mening willen en kunnen vormen.

Dit gezegd zijnde, moeten we toch ook vermelden dat er eveneens enkele zeer vlot beluisterbare liedjes op deze plaat staan. Daarbij denken we dan vooral aan songs als “Blessed Are The Undead”, het soulvolle en zeer dansbare “Wild World” en het op de video te beluisteren nummer “#Blessed” dat gebracht wordt door de New Yorkse rapper Rev. Vince Anderson.

Verder genieten we van het melancholische, op Afrikaanse ritmes gebaseerde singeltje “Kosi” met zang van de Kenyaanse reggaeartiest ‘Ambassada’ en van het sfeervolle “The Beatitudes”. Ook de R&B-ballad “The Way Of Peace” en het op reggaeritmes afsluitende nummer “Give In To The Love” met zang van de Britse singer-songwriter Heatherlyn liggen nogal vlotjes in het gehoor.

“Nine Beats To The Bar” is vooral omwille van het concept een intrigerende plaat die we nog niet echt thuis hebben kunnen brengen. Muzikaal krijgen we zeker enkele knappe staaltjes aangeboden, maar het geheel van de boodschap dringt nog niet helemaal tot ons door. Dat de bedoelingen van het ‘Nine Beats Collective’ lovenswaardig en oprecht zijn is wel vast te stellen en de toekomst zal dus moeten gaan uitwijzen of we hierdoor echt betere mensen zullen worden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video

label: Plankton Records