DAVID MILTON – SONGS FROM THE BELL MAN

Alec Danby was tot in oktober 2012 sinds 25 jaar de stadsomroeper van dienst in Watchet, een havenstadje met amper 4000 inwoners in het Engelse graafschap Somerset. Zes jaar geleden besloot Danby om de fakkel en zijn werkplek in de toren van het historische gerechtshof in Watchet door te geven aan een andere ‘bell man’ die David Milton heet.

Het was de Engelse zangeres en songschrijfster Ange Hardy die te weten kwam dat David Milton ook een goede zanger was en ze bood hem dan ook aan om een plaat op te nemen. Dat debuutalbum kreeg de voor de hand liggende titel “Songs From The Bell Man” en bestaat uit tien hedendaagse en traditionele volksliederen die met Ange Hardy als producer werden opgenomen.

David Milton schreef zelf vier van de tien nummers: “The Last Shift In”, “The Last Long Ship”, “Emma Louise” en “Old Ben”, terwijl de zes andere traditionele liedjes zo oud zijn dat men zelfs niet meer kon achterhalen wie ze ooit gecomponeerd heeft. Enkele zogeheten ‘sing-along’-songs lijken af en toe wel in één of andere pub te zijn opgenomen, na het verwerken van meerdere glazen bier en met vocale hulp van een stel andere alcoholconsumenten, maar in werkelijkheid gaat het om een folkzanggroep die ‘The Old Gaffers’ heet. Zij dragen op dit album hun vocale steentje bij aan de nummers “Won’t You Go My Way” en afsluiter “Bye Bye My Roseanna”.

Gitaar en contrabas wordt bij deze liedjes gespeeld door Lukas Drinkwater, accordeon door Archie Churchill-Moss, fiddle door Tom Moore en Olly Winters-Owen zorgt voor de bijpassende percussie, terwijl Ange Hardy de backing vocals en het fluiten op de ‘tin whistle’ voor haar rekening neemt. In het nummer “The Last Shift In” vertelt David Milton over zijn vermoeden dat binnen enkele decennia niemand nog zal weten wat een ‘bell man’ of stadsomproeper is. De in ijltempo opduikende moderniseringen en de sociale media zullen er mettertijd een overbodig beroep van maken.

Mocht het tijdens zijn carrière nog zover komen, dan kan hij nog altijd één van zijn vorige taken opnieuw gaan uitoefenen, want hij was in het verleden ook actief als beeldhouwer, kerstman, voetbalscheidsrechter en hij leidde de groepsgezangen in de ‘Pebbles Tavern’ in Watchet. Maar in zijn plaats zou ik vooraleer die alternatieven te evalueren toch eerst maar even afwachten of zijn plaat “Songs From The Bell Man” in de smaak valt bij het publiek.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Story Records

video