PAT KEARNS – DOWN IN THE WASH

De nu 48-jarige bioloog en muzikant Pat Kearns en zijn vrouwtje Susan woonden in Portland, Oregon waar zij haar kapsalon had en hij over een opnamestudio beschikte voor de registratie van de songs die hij zelf componeerde. Op een bepaald ogenblik besloten ze echter om de zekerheid van hun bestaan op te geven, hun huis te verkopen en resoluut voor een avontuur te kiezen door naar een houten huisje - eerder een hut - in de Mojave-woestijn nabij het stadje Joshua Tree in Californië te verhuizen.

Er was geen aansluiting op het elektriciteitsnetwerk, dus moesten ze er hun eigen energie creëren door zonnepanelen en opslagbatterijen te installeren. Daardoor kon Pat Kearns zijn tweede plaat “Down In The Wash” in die hut opnemen met de hulp van zijn vrouw Susan die basgitaar speelde, naast gitarist Joe Garcia, organist Bobby Furgo, pedal steel-speler Luke Dawson en drummer Tim Chinnock die samen met zijn vrouw Faith eveneens voor de backing vocals bij enkele songs zorgde. Al deze op de cd meespelende muzikanten zijn net als de Kearns bewoners van de Mojave-woestijn.

Elf songs werden er ingeblikt voor dit album met tien nummers waarvoor Pat Kearns zelf voor de teksten en de muziek heeft gezorgd. Daarnaast werd er ook één cover opgenomen van het nummer “No Expectations”, een bluesballad van ‘The Rolling Stones’ uit hun album “Beggars Banquet” van 1968, een song die oorspronkelijk als B-kant van de single “Street Fighting Man” werd uitgebracht.

Van die eigen liedjes onthouden we vooral de akoestische openingstrack “With A Little Time”, countryballad “Low Wind Howling (Lazy Country Melody)”, “Let’s Stay Together”, de leuk klinkende mondharmonicasong “Ragtime Bob”, de ode aan het over hun hut schijnende “Mojave Moonlight” en albumafsluiter “I Wanna Know How You Feel”, alweer met knap Dylanesk mondharmonicageluid.

In het begin van zijn muzikale loopbaan was Pat Kearns de frontman van de powerpopformatie ‘Blue Skies For Black Hearts’ uit Portland waarmee zes albums werden opgenomen. Hij was ook producer van albums van o.a. Walter Salas-Humara, Pat MacDonald en ‘The Exploding Hearts’. In 2016 debuteerde hij als soloartiest met het album ”So Long City” waarmee zijn muzikale afscheid van Portland werd bezegeld en het moment inluidde om definitief naar de Mojave-woestijn te trekken.

Naast hun hut willen ze een qua energieverbruik totaal zelfbedruipende professionele opnamestudio bouwen die in de herfst van 2019 beschikbaar zal gesteld worden voor muzikanten uit de regio om er hun platen op te nemen. Dit verhaal over hun levensloop en plannen is op zijn minst heel avontuurlijk en origineel te noemen. We moeten alleen nog even afwachten wat voor materiaal er vanuit deze nieuwe opnamestudio in de woestijn zal worden uitgebracht.

(valsam)

“The American biologist and musician Pat Kearns and his wife Susan sold their house in Portland, Oregon and went to live in a cottage in the Mojave-desert in Joshua Tree, California. His album ‘Down In The Wash’ was created there with self collected energy from solar panels and batteries. Evidently, the ten self-penned songs and the cover version of the blues ballad ‘No Expectations’ from ‘The Rolling Stones’ are the most important outcome of this effort in the desert.” - www.rootstime.be

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:PAT KEARNS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

info: Hemifran